Cea de-a V-a ediție SoNoRo Conac lansează SOS Conac
6 April 2017
Patru noi spații și un proiect special produs pentru JAZZ™ 2017
6 April 2017

Expoziţia HERMANN NITSCH. CELEBRATING LIFE

HERMANN NITSCH.CELEBRATING LIFE curatoriată de Georgeta Olimpia Bera, Beatrice Benedetti şi Walter Bonomi.

Vernisaj: Sâmbătă, 29 Aprilie 2017 de la orele 18:00 la Galeria IAGA Contemporary Art Str. Cloşca 9-11, Cluj-Napoca, România

Perioada expoziţiei: 29 Apr.-18 Iun. 2017

Sâmbătă, 29 Aprilie 2017, de la orele 18:00, Galeria IAGA Contemporary Art deschide publicului expoziţia HERMANN NITSCH.CELEBRATING LIFE curatoriată de Georgeta Olimpia Bera, Beatrice Benedetti şi Walter Bonomi. Galeria IAGA Contemporary Art are onoarea de a prezenta un proiect expozițonal de înaltă ținută, care are în centrul său opera artistului de renume internațional, Hermann Nitsch, unul dintre co-fondatorii controversatei mișcări a secolului XX, cunoscută sub denumirea de Acționism Vienez.

Această mișcare s-a dezvoltat în decursul scurtei perioade cuprinse între 1960 și 19701 , avându-i ca protagoniști pe Hermann Nitsch, Günter Brus, Otto Mühl și Rudolf Schwartzkogler. Momentul s-a identificat, la nivel european, cu începuturile performance-ului, formă de artă care implică acțiunea directă ca mediu de transfigurare a obiectului, prin manifestări precum violența, vandalizarea, distrugerea și alte forme de acțiune care se abat de la practicile artistice tradiționale și de la o etică socială impusă.

Confruntarea artistului cu materialul, în care este implicată prezența vie a figurii umane, a animalelor sacrificate, a elementelor vegetale (ca apariții expresive în reprezentarea naturilor moarte) reprezintă în cazul lui Hermann Nitsch instrumentarul unei arte care s-a desăvârșit, de-a lungul timpului, într-o temă inepuizabilă de cercetare în practica și în teoria artistică. Celebrarea vieții este un leit-motiv al acțiunilor care combină în mod versatil pictura, happening-ul, arta scenică și compoziția muzicală în demersul actual de concepere a unei „opere totale” (Gesamtkunstwerk). Artistul austriac a conceput această formă artistică de exteriorizare începând cu 1960, într-o opus magnum dinamică ce se desfășoară sub denumirea de „Orgien Mysterien Theater” (OMT).

Expoziția organizată de galeria IAGA propune, în baza unui concept curatorial, o retrospectivă videofotografică a acestei „opere totale” și o reuniune a unora dintre emblematicele realizări ale lui Herman Nitsch, documentate de către artist sub formă de mărturii din timpul numeroaselor acțiuni organizate. Operele de pictură, tehnici mixte, colaje, ansambluri de „relicve” valorizate prin intermediul experiențelor senzoriale nemijlocite din cadrul performance-urilor au căpătat încărcătura expresionistă și o apropriere a dimensiunii sacrale; această dimensiune este dobândită prin relaționarea indestructibilă dintre om și natură, HERMANN NITSCH.CELEBRATING LIFE curatoriată de Georgeta Olimpia Bera, Beatrice Benedetti şi Walter Bonomi.

Vernisaj: Sâmbătă, 29 Aprilie 2017 de la orele 18:00 la Galeria IAGA Contemporary Art Str. Cloşca 9-11, Cluj-Napoca, România

Perioada expoziţiei: 29 Apr.-18 Iun. 2017 prin experiența directă a vieții și prin apelul la ideea sacrificiului suprem ca resursă a existenței – un fenomen mistic reprezentativ inspirat din religiile și miturile civilizațiilor.

Prezența expozițională la Cluj este rezultatul activitatii intense a galeriei IAGA Contemporary Art, cu ajutorul pretios al lui Beatrice Benedetti de la Box Art Gallery din Verona. În prezent, opera și viața artistului Hermann Nitsch este cunoscută prin intermediul reprezentațiilor sale în întreaga lume, în colectiile a două muzee (Nitsch Museum, Mistelbach, Museo Nitsch, Napoli) și o fundație care îi poartă numele ( Nitsch Foundation, Viena), în cadrul numeroaselor muzee și galerii, printre care: MOMA, Peggy Guggenheim Collection și Metropolitan Museum din New York, Tate Gallery Londra, Albertina și Leopold Musem din Viena, Centrul Georges Pompidou din Paris, Kunstahalle, Hamburg, Nationalgalerie din Berlin și în multe alte centre artistice de prestigiu.

Expoziţia HERMANN NITSCH.CELEBRATING LIFE este prin urmare un eveniment important pentru criticii şi colecţionarii internaţionali, confirmând dorinţa galeriei IAGA de a fi o platform culturală vie ale căror obiective sunt cele de a dezvolta şi promova dialogul dintre arta contemporană europeană Vestică şi cea Estică, mulţumită participărilor în cadrul târgurilor de artă, festivalurilor şi evenimentelor internaţionale de artă contemporană, privind spre un posibil viitor unde schimbul cultural şi dialogul internaţional reprezintă întradevăr fundaţia pe care se pot construi proiecte artistice pe termen lung. Olimpia Bera, curator, Galeria IAGA Contemporary Art

Vernisajul expoziţiei se va desfăşura în prezenţa artistului Hermann Nitsch, iar accesul se va face doar în baza unei invitaţii (contactaţi galeria: info@iaga.eu).

Expoziţia este deschisă publicului in perioada 29 aprilie – 18 iunie, 2017, în spaţiile galeriei IAGA si va fi acompaniată de un catalog bilingv ( RO-ENG), care va fi disponibil spre achiziţionare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *