Născut în România – Interviu cu Mariana Pachis
5 May 2018
Eveniment jazzistic internațional la Castelul Peleș
5 May 2018

Arte frumoase: Geta Brătescu a împlinit vineri, 4 mai, 92 de ani

Sâmbătă
5 mai 2018
h 18,30

Realizator: Daria Ghiu

În ediţia de sâmbătă, 5 mai, vă invit în atelierul artistei Geta Brătescu. Născută în anul 1926, Geta Brătescu a împlinit vineri, 4 mai, 92 de ani. Uşile atelierului său rămân mereu deschise, artista revine zi de zi în spaţiul acesta, lucrează zi de zi, într-un atelier contin.

Personalitate centrală a artei contemporane româneşti, Geta Brătescu are o operă vastă, de la desen la tapiserie, desen cu maşina de cusut, film experimental, obiect. O artistă atât de complexă precum Geta Brătescu nu poate fi uşor clasificată şi aşezată în cadre fixe.

Vorbim de o extraordinară mobilitate artistică. Personalitatea artistei este rezultatul studiilor deopotrivă la Facultatea de Litere şi  Filosofie (cu un profesor ca G. Călinescu) şi la cea de Belle Arte, cu un mentor precum Camil Ressu. Scriitoare, ilustratoarea printre altele a lui Faust în traducerea lui Şt. Aug. Doinaş, director artistic al revistei Secolul 20, Geta Brătescu a fost o prezenţă si în expoziţiile de artă înainte de 1989. Ascultaţi un interviu realizat în atelierul artistei, în urmă cu un an de zile, pe 28 aprilie 2017. Eram atunci la câteva zile distanţă de inaugurarea Pavilionului României la cea de-a 57-a ediţie a Bienalei de artă de la Veneţia, reprezentat de artistă, o expoziţie solo intitulată “Apariţii” şi curatoriată de Magda Radu.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *