Concertul Traditional de Anul Nou al Orchestrei Simfonice Bucuresti
30 December 2016
Duminică 8 ianuarie 2017, la Conferințele TNB – Matei Vișniec va vorbi despre: Festivalul de la Avignon, capitala mondială a teatrului
30 December 2016

2016- acest an aniversar!

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” a sărbătorit în acest an, 80 de primăveri. Aniversarea a subliniat tinerețea acestui muzeu care atrage atenția tuturor iubitorilor de patrimoniu material și spiritual, de factură etnografică. Prin urmare, manifestări și evenimente de tot felul au fost gândite de-alungul anului, ca momente îmbietoare pentru vizitatorii mari ca și pentru cei mai mici dintre ei. Manifestările s-au centrat asupra caselor, construindu-se un sat nou, dar și asupra portului popular și asupra folclorului. În plus, colaborările cu Asociația Filiala Artă Plastică Religioasă și Restaurare dau o notă specială expozițiilor,  prin balansarea conceptuală firească dintre vechi și nou. 

Totul a fost atât de special anul acesta la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” încât ”extraordinarul” ne-ar fi îndepărtat de firescul acțiunilor din cadrul acestei instituții care au loc totuși, în mod obișnuit. Cercetarea, punerea în evidență a patrimoniului, în țară și în străinătate, prin expoziții, documentarea realizată pe piesele din colecție, cărțile editate –toate acestea și mult mai multe au loc în fiecare an.

Astăzi, vă semnalez un foarte reușit program editorial al Muzeului Național al Satului ”Dimitrie Gusti” din care face parte și albumul Portul popular femeiesc din Suceava de care va fi vorba în rândurile următoare.

Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” a scos, nu de mult, un impresionant album (proiectul editorial este cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național) aflat sub semnătura specialistelor -Georgeta Stoica și Georgiana Onoiu dedicat Portului popular femeiesc din Suceava. Volumul, bilingv (român- englez) aduce în atenția specialiștilor, dar nu numai, costumul popular al femeii din Suceava, așa cum apare el reprezentat -de altfel, excepțional de bine, prin calitatea pieselor și prin numărul lor- în colecțiile Muzeului Național al Satului.

Chiar din prefața lucrării, cititorul este avertizat de importanța majoră a cataloagelor de colecție, a căror publicare „este o cerință și o obligație a muncii de cercetător în muzeu”. Cuvântul înaine semnat de Conf. univ. Dr. Paula Popoiu introduce astfel, lectorul într-o lume căreia i se sugerează de la început profunzimea și deci, gradul de profesionalism cu care trebuie abordată: „Catalogul de față abordează costumul de Suceava în directă legătură cu evenimente istorice importante care au marcat evoluția costumului tradițional din zonă”. 

Albumul are însă, nota lui educativă explicită. Vrând să-și găsească lesne cititorii, lucrarea pornește de la prezentarea termenilor de bază în directă legătură cu subiectul analizat. De la materiale și tehnici de lucru și de țesut, de la cusături la părțile componente ale costumului sucevean, toate acestea sunt prezentate limpede pentru buna înțelegere a „fenomenului vestimentar” din Suceava.

Găteala capului, apoi ia și cămașa urmate de catrință, cojoc, suman, traista și basmaua sunt „radiografiate” așadar, descrise și explicate terminologic pentru ca cititorul să le poată urmări corect și fără probleme în textul aflat acum, doar la început. Podoabele, betele și brâiele întregesc imaginea care se construiește fastuos și color sub ochii noștri, pagină cu pagină, într-o lucrare grafică de excepție. Bibliografia și glosarul rotunjesc informația pentru ca apoi, costumele să fie luate și analizate în detaliu, unul câte unul. Piesele sunt măsurate, desfășurate pe pagină și modelele decorative interpretate iconografic. Costumele sunt astfel inventariate, specificându-se pentru fiecare costum în parte, modalitatea prin care a ajuns în colecție.

Parcurgerea filelor catalogului oferă o perspectivă exactă și complexă asupra costumului popular, într-un studiu de tip antropologic.

Dar acest album este doar unul, dintr-o serie mai largă care apare în urma documentării, la Muzeul Național al Satului ”Dimitrie Gusti”.

dr. Roxana Păsculescu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *