Dirijorul Cristian Măcelaru despre aniversarea Radio România Muzical – 20 de ani de activitate
22 March 2017
Rezident-EX, turneu național
22 March 2017

13 femei dirijoare de top ale zilelor noastre. Aţi auzit de ele? 13 femei dirijoare de top ale zilelor noastre. Aţi auzit de ele?

Întrebarea “de ce nu sunt mai multe femei dirijoare?” rămâne (şi în ziua de azi) la fel de relevantă ca întotdeauna.

La finalul anului 2014, siteul muzical Bachtrack menţiona că, dintr-o listă de 150 de dirijori ai acelui an, numai cinci erau femei.

Apoi, la conferinţa Asociaţiei British Orchestra ce a avut loc la începutul lui 2017, James Murphy (managing director la Southbank Sinfonia) a arătat că numai 5.5% din dirijorii reprezentaţi de companii de management artistic din sfera muzicii clasice sunt femei. În ciuda procentajului foarte scăzut, sunt câteva femei dirijoare care, la ora actuală, sunt nume recunoscute ale baghetei.

1. Marin Alsop

Marin Alsop a intrat în istoria muzicii contemporane ca prima femeie aflată la pupitrul dirijoral al unei orchestre nord-americane de top. În 2007 a fost numită  dirijor la Baltimore Symphony Orchestra. Şase ani mai târziu a făcut din nou istorie devenind prima femeie de a dirijat ultima noapte la Proms.

2. Gisèle Ben-Dor

Actual dirijoare la Santa Barbara Symphony, muziciana de origine uruguayană şi-a câştigat un renume din prezentarea cu succes a lucrărilor din America de Sud.

3. Odaline de la Martinez

Martinez  deţine titlul de prima femeie care a dirijat vreodată la  BBC Proms. Născută în Cuba, a fondat  Lontano Chamber Orchestra şi European Women’s Orchestra.

4. Sian Edwards

Dirijoarea britanică  Sian Edwards a “împuşcat” postul de  director muzical la English National Opera între anii 1993-95. A condus un program cu lucrări de Britten, Holst, Berkeley şi Tippett la pupitrul  Britten Sinfonia în Festivalul Proms din 2013.

5. JoAnn Falletta

Director  muzical la orchestrele Buffalo Philharmonic şi  Virginia Symphony, Falletta şi-a creat o reputaţie din înregistrarea unor lucrări importante însă foarte rar ascultate.

6. Jane Glover

Fost director muzical la London Mozart Players şi Glyndebourne Touring Opera ,  Jane  Glover a apărut curent la TV în anii 1980. În prezent este director muzical la Music of the Baroque din Chicago. Glover este de asemenea director de operă la Royal Academy of Music.

7. Emmanuelle Haïm

Haïm este o spectaculoasă specialistă în Barocul francez; şi-a stabilit o frumoasă traiectorie în operă prin intermediul ansamblului  Le Concert d’Astrée. 

8. Susanna Mälkki

De origine finlandeză, Susanna Mälkki şi-a făcut debutul cu Berlin Philharmonic în 2009. În prezent este  dirijor şi director muzical la Ensemble intercontemporain.

9. Andrea Quinn

Britanica Andrea Quinn (fost director muzical la The Royal Ballet şi New York City Ballet) a dirijat cele mai importante companii de balet din lume.

10. Simone Young

Pe lista posturilor ocupate de australianca Simone Young se află: dirijor şef la Opera Australia şi (în prezent) la Hamburg Philharmonic. Pentru telespectatori, a devenit o prezenţă familiară ca unul dintre judecătorii seriei  Maestro!  la BBC, în 2008.

11. Xian Zhang

Director la Orchestra Sinfonica di Milano Giuseppe Verdi din 2009, chinezo-americana Xian Xhang a dirijat un program cu arii de Verdi interpretate de Joseph Calleja la Proms, ediţia 2013. În mod curent se află la pupitrul London Symphony Orchestra şi Royal Concertgebouw Orchestra. Împreună cu Alsop, Young, Glover şi Falletta, se află în primele cinci dirijoare de top listate de Bachtrack în 2014.

12. Barbara Hannigan

Deja faimoasă ca soprană, interpretând roluri precum Lulu de Berg, oratorii de Handel sau avangarda muzicii contemporane, Barbara Hannigan şi-a creat un renume şi ca dirijoare, din 2011, în Le Grand Macabre de Ligeti. Va debuta în SUA anul viitor cu  The Cleveland Orchestra; în prezent dirijează The Rake’s Progress de Stravinsky împreună cu Gothenburg Symphony Orchestra.

13. Alice Farnham

Dirijoare britanică şcolită la Conservatorul din St. Petersburg, Alice Farnham  are o reputaţie internaţională prin munca sa cu Mariinsky Theatre în  Rape of Lucretia  de Stravinsky şi la Royal Opera House. Este cât se poate de interesată să inspire tânăra generaţie de talente în sfera dirijatului; deţine funcţia de director artistic în cadrul programului  Women Conductors with the Royal Philharmonic Society.

 sursa: classical-music.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *