Royal – Concert cameral cu muzică şi instrumente din vremea familiei de Hohenzollern
25 September 2018
Clasic la puterea a treia – un nou turneu naţional cu violoncelistul Marin Cazacu şi invitaţii săi
25 September 2018

10X10. NĂSCUT ÎN ROMÂNIA, la Centrul Multicultural Poesis din Satu Mare, cu Mike Godoroja&Blue Spirit, Ioana Crăciunescu, Dan Mircea Cipariu și Rareș Totu

Sâmbătă, 29 septembrie 2018, ora 20:00, la Centrul Multicultural Poesis (str. Mircea cel Bătrân, nr.11) din Satu Mare, asociația Euro CulturArt și Clubul UNESCO-Adolescenții, lansează prima secvență a programului 10X10. NĂSCUT ÎN ROMÂNIA, un proiect finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale și selectat de Comisia interministerială dedicată sărbătoririi Centenarului Marii Uniri de la 1 decembrie 2018. În 10 orașe din România (Satu Mare, Cluj, Timișoara, Iași, Galați, Brașov, Sibiu, Sighișoara, Constanța și București), Mike Godoroja & Blue Spirit (Vali Vătuiu, percuție, Alin Păun, chitară solo, Tibi Duțu, chitară bas, Dorian Pîrvu, pian și sintetizator) și Dan Mircea Cipariu vor prezenta un show unic de poezie și blues. La Satu Mare, invitații speciali sunt actrița și poeta Ioana Crăciunescu și muzicianul Rareș Totu (cel mai bun chitarist în România și Ungaria, unul dintre cei mai cunoscuți chitariști români cunoscuți peste hotare). 12 sintetizatoare, 11 instrumente cu corzi, 5 orgi și un set de 30 de unități de percuție reprezintă matematica unui altfel de show – 10X10. NĂSCUT ÎN ROMÂNIA ! Transmisia video stream a show-ului este realizată cu 11 camere, 54 de unități de ecran LED ULTRA HD, toate acestea sub bagheta lui Dragoș Burlacu cel care a realizat transmisiile festivalurilor de la Brezoi, Tg Mureș și Panorama Ghelari. Producția este semnată de către Dan Paraschivescu, un guru al echipamentelor vintage de scenă din România.

În cadrul show-ului va fi prezentată și oferită publicului sătmărean antologia centenară 10X10. NĂSCUT ÎN ROMÂNIA, apărută la Editura Tracus Arte din București, imprimată, în septembrie 2018, în 1000 de exemplare (prima ediţie!), din care 50 numerotate de către editor, cu un timbru sec de Mihai Zgondoiu. 10X10. NĂSCUT ÎN ROMÂNIA este un program de educaţie culturală, multiart și un program dedicat Centenarului Marii Uniri de la 1 decembrie 1918 prin dezvoltarea de abordări interculturale și multidisciplinare pentru două genuri de nișă: Poezia și Bluesul contemporan. Au fost invitați în antologia centenară 10 poeți (5 poete – Rita Chirian, Ioana Crăciunescu, Nora Iuga, Ioana Nicolaie, Andra Rotaru și 5 poeți – Dan Coman, Teodor Dună, Ioan Es. Pop, Bogdan O. Popescu, Robert Șerban), din generații și geografi literare diferite, câștigători, în ultimii ani, ai unor premii naționale și internaționale de prestigiu, câteva dintre cele mai autentice și carismatice voci ale literaturii române contemporane. Selecționer: Dan Mircea Cipariu, președintele Asociației Euro CulturArt. Antologia centenară este însoțită de un trialog de poezie 10×10 semnat de Dan Mircea Cipariu, Mike Godoroja și Mihai Zgondoiu. Antologia 10X10. NĂSCUT ÎN ROMÂNIA va fi lansată de acad.Mircea Martin, conf.univ.dr.Ioan Cristescu, directorul Muzeului Național al Literaturii Române din București, și scriitorul Dumitru Păcuraru, directorul Centrului Multicultural Poesis din Satu Mare, partener al programului. Parteneri media: Informația Zilei, itv, Radio România Cultural și AgențiadeCarte.ro. Eveniment realizat cu sprijinul Direcției Județene pentru Cultură Satu Mare. Intrarea se face pe bază de invitație. Invitațiile pot fi solicitate la adresa de email nascut.inro@gmail.com până vineri, 28 septembrie 2018, ora 18:00, sau la recepția Hotelului-Restaurant Poesis din Satu Mare (info@hotel-poesis.ro, mobil: 0744127595).

NĂSCUT ÎN ROMÂNIA este proiectul mult așteptat de mine…Aproape 20 de ani mi-au trebuit ca să înțeleg că ceea ce am eu de spus este aici și AICI înseamnă România, o țară ce trăiește prin oamenii și viețile lor, prin mine și propria mea călătorie prin viață și asta nu e puțin lucru deloc! A fi născut aici nu este o rușine sau o mândrie mai mare decât a fi american, neamț sau coreean…Aici sunt părinții și copiii mei, sunt îngropați bunicii și mătușile mele, sunt prietenii mei de suflet, sunt anii superbi de facultate, aici e spiritul lui Johnny Răducanu și al lui Florian Pittiș, aici este publicul pe care îl iubesc și îl cinstesc… și asta nu e puțin lucru…înseamna TOTUL!”, a declarat Mike Godoroja.

Dedicat Centenarului, 10X10 NĂSCUT ÎN ROMÂNIA  promite să fie unul dintre cele mai originale proiecte, cu multiple semnificații, perfect adaptat publicului anului 2018. Programul completează în mod fericit alte inițiative, de mai mică amploare, derulate în țară. Acesta este și motivul pentru care Centrul Multicultural Poesis, organizator al “Zilelor Culturale Poesis” de la Satu Mare, editor al revistei Poesis, derulând la rându-i proiecte dedicate Centenarului, a acceptat cu plăcere colaborarea cu asociația Euro CulturArt și Clubul UNESCO-Adolescenții, cu sprijinul financiar al Ministerului Culturii și Identității Naționale. O locație precum Poesis (Satu Mare, strada Mircea cel Bătrân nr 11), este perfect adaptată unei astfel de manifestări.  Ne bucurăm că avem posibilitatea de a contribui la o manifestare culturală de excepție, cu siguranță așteptată  cu mare interes de publicul sătmărean.”,  a spus Dumitru Păcuraru.

Am propus o întâlnire 10X10, sub semnul identității, al poeziei și al blues-ului. Poezia este cea mai subtilă formă de exprimare în limba română și elementul care asigură, prin stilistică, prin imaginea poetică și, mai ales, prin imaginal, identitățile noastre cele mai organice de gândire și de limbaj. Born in Romania, parafrazând un celebru imn-rock american, este pentru mine suma invizibilă a unor biografii subiective și poetice cu care putem salva și limba română, și identitățile noastre atât de expuse bolilor post post-moderne. Și cum poezia și blues-ul sunt și ele fântâni ale darurilor de limbă și son interior, vă invit să vă gândiți fiecare dintre voi la o Românie care încă mai gândește în versuri și mai cântă în blues”, a mărturisit Dan Mircea Cipariu, inițiatorul și coordonatorul programului 10X10. NĂSCUT ÎN ROMÂNIA.

În cadrul show-ului 10X10. NĂSCUT ÎN ROMÂNIA, filmat cu 11 camere de înaltă definiție pentru transmisia live, publicul va descoperi efecte vizuale și audio de ultimă generație, într-o formulă scenografică și regizorală care pune accent pe momentele de dialog dintre mari personalități ale lumii românești și discursurile muzicale și poetice în direct. O orgă electrică Hammond, creată de Laurens Hammond și John M. Hanert în 1935, o orgă electrică Vox Continental din 1957, la care s-au făcut multe piese THE DOORS, precum și cel mai celebru sintetizator creat în anii ’70, MOOG, la care au cântat legendele Keith Emerson și Herbie Hancock, sunt câteva dintre instrumentele prezentate în cadrul turneului 10X10. NĂSCUT ÎN ROMÂNIA. “Sunt un împătimit al sunetelor, al instrumentelor cu timbre valoroase, unice, al tehnicilor care aduc sonoritățile arhaice în zilele noastre și le combină cu efecte acustice tradiționale, inedite, modelând un produs cultural al lumii, în care rădăcina românească se identifică fără greutate. E un vis mai vechi pe care acum îl pot duce la îndeplinire, cu muzicieni români și instrumente din toate colțurile lumii. Iar acest lucru se întâmplă aici, în România”, a precizat Mike Godoroja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *