A fost odată un primar… de Dan Manolache
15 December 2018
The Accountant, un scenariu alert, dramatic, surprinzator şi acut de Michaela Platon
17 December 2018

Theodor Aman, un artist încă necunoscut marelui public, de Roxana Păsculescu


Din marea familie a Muzeului Municipiului Bucureşti face parte, printre alte case de artiști și ceea ce cunoaștem a se numi, Muzeul Theodor Aman.

Privim cu mare atenție către Muzeul Theodor Aman pentru că, în septembrie 2018, s-a deschis temporar expoziția tematică „Opera Inaccesibilă – Acuarela lui Theodor Aman”. Expoziția reunește pe simeze, câteva dintre cele mai frumoase acuarele care s-au putut vedea vreodată realizate de maestrul Aman, întemeietor al școlii românești de artă.

După cum bine se știe, acuarela -este o tehnică extrem de fragilă și normele de conservare o tratează ca atare; prin urmare, pentru doar câteva luni, publicul bucureștean poate să vadă piese care, nu au mai văzut până acum, lumina zilei. Deci, expoziția din prezent, care rămâne accesibilă publicului până către finele lunii martie a anului viitor, este un eveniment fără precedent, unic prin valorile scoase din depozit și puse la vedere.

Expoziția temporară, dincolo de prețiozitatea în sine a lucrărilor prezentate, mai are un atribut semnificativ: a fost gândită într-o foarte vie relaționare cu operele de artă aflate în expunerea permanentă. Așadar, acuarelele de curând scoase din depozit vor fi văzute în tot spațiul muzeal, urmărind îndeaproape, un dialog foarte limpede și clar, mai întâi cu uleiurile ori gravurile semnate de Theodor Aman, apoi, cu diversele piese din colecția ori recuzita de lucru a artistului. Prin urmare, teme dragi artistului, vor putea fi admirate în diverse tehnici de lucru, cu surprizele pe care le oferă fiecare procedeu în parte.

Cele 33 de acuarele aflate în patrimoniul Muzeului Theodor Aman, ca de altfel toate celelalte lucrări din spațiul expozițional fac parte din colecția artistului ori a familiei acestuia. Sunt așadar, lucrările de suflet ale creatorului, păstrate în spațiul intim al atelierului și al casei sale.

Acuarelele lui Theodor Aman sunt lucrări care pot fi privite ca fiind de sine stătătoare, dar în destule dintre cazuri, acuarelele își găsesc corespondențe de temă și de compoziție, în picturile în ulei ori în gravuri, după cum spuneam ceva mai sus; cu toate acestea, în acuarele, Theodor Aman își dezvăluie o față ascunsă, caracterizată printr-o sensibilitate aparte, o spontaneitate excepțională și chiar o picturalitate deosebită.

Expoziţia „Opera Inaccesibilă – Acuarela lui Theodor Aman” va fi deschisă la Muzeul Theodor Aman până în 30 martie 2019.

Categoric, evenimentul vizual n-ar trebui ratat, căci după această dată, acuarelele vor fi plasate din nou, într-un spațiu de conservare propice, departe de lumină, dar și de ochii curioși ai privitorilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *