O carte pe zi: Istoria secretă a cărţilor blestemate
10 February 2019
Scriitoarea Nora Iuga este astăzi invitata Ancăi Mateescu la Revista Literară Radio.
10 February 2019

Românii in lume – Ioana Pârvulescu – laureata a Premiului Uniunii Europene pentru Literatura


Duminica 10 Februarie ora 20.30

 In fiecare duminica de la ora 20.30 va invitam sa ascultati emisiunea Românii in lume – realizator Magdalena Tara, un proiect in parteneriat cu Institutul Cultural Roman.

Interferenta artelor vazuta prin prisma protagonistilor evenimentelor prezentate de Institutul Cultural Roman in tara si in strainatate, personalitati ale culturii romane in dialog cu reprezentantii tinerei generatii de artisti si creatori. 

Institutul Cultural Român Bruxelles participă la Târgul de carte de la Bruxelles (Foire du livre), în perioada 14-17 februarie 2019, într-un cadru reprezentativ la nivel european, sub egida EUNIC Bruxelles (Uniunea Europeană a Institutelor naționale pentru cultură).

Scriitorii Ioana Pârvulescu și George Arion sunt invitații ICR Bruxelles la Târgul de carte, alături de renumiți autori din zece state europene, un proiect în premieră, realizat în colaborare cu Reprezentanța Comisiei Europene și cu consorțiul internațional care organizează Premiul Uniunii Europene pentru Literatură.  

Pentru prima oară, Editura Institutului Cultural Român participă la Târgul de carte de la Bruxelles și propune publicului larg o selecție de albume și cataloage de artă precum și titluri din literatura română contemporană și traducerile respective, în franceză și neerlandeză, publicate cu sprijinul programelor de traduceri TPS & Publishing. 

Sâmbătă, 16 februarie, ora 18:00Ioana Pârvulescu, laureată a Premiului Uniunii Europene pentru literatură în 2013 și în 2018 și Tiit Aleksejev (Estonia, laureat în 2010) sunt invitați la standul Comisiei Europene, Place de l’Europe, pentru a discuta despre inițiativa Comisiei Europene, dedicată promovării literaturii europene si multilingvismului, finanțată prin programul Europa Creativă.

Întâlnirea „Qu’est-ce que le Prix de littérature de l’Union européenne (EUPL)?” se va desfășura în limba franceză și va fi moderată de Anne Bergman Tahon, directoarea Federației Editorilor Europeni.

Proiectul Conversatii neterminate asupra importantei absentei (Unfinished conversations on the weight of absence), care reprezinta Romania la cea de-a 58-a editie a Expozitiei Internationale de Arta – la Biennale di Venezia, din perioada 11 mai – 24 noiembrie 2019, a fost prezentat, in aceasta saptamana, la Institutul Cultural Roman (ICR). Bienala de Arta de la Venetia continua sa fie una dintre cele mai importante din lume.

Participarea proiectului de artă „multimedială“ Hybrid Sensorium la Festivalul MADATAC X

Perioada: 13-24 februarie 2019

Institutul Cultural Român de la Madrid susține participarea proiectului românesc de artă multimedia Hybrid Sensorium, selectat ca unică participare românească la cea de-a X-a ediție a festivalului internațional MADATAC cu tema „Post digital Star“

Hybrid Sensorium este un proiect al artistei Marilena Oprescu Singer, realizat, pentru conţinutul 3D interactiv din interiorul instalației, în colaborare cu artiștii Sergiu Negulici (animație), Mitos Micleușanu (design sunet), Răzvan Vasilache, Sorin Olexiuc (programare) și Radu Mititelu (electronică), si este produs de Asociația Culturală ARTMIX. 

Cartierul Creativ din București, proiect invitat la Madrid Design Festival

Perioada: 15 februarie – 31 martie 2019

ICR Madrid susține participarea românească la Madrid Design Festival în colaborare cu The Institute/Romanian Design Week, în perioada 15 februarie – 31 martie 2019. Participarea românească va beneficia de o secțiune aparte, rezervată orașelor invitate, denumită: „Proiect invitat – Cartierul Creativ din București“.

Expoziția vine să consolideze imaginea sectorului creativ românesc ca urmare a unei prime retrospective de design organizate la principala adresă a designului din capitala spaniolă în iunie 2017. Organizarea unei expoziții de impact la noul sediu al Institutului are rolul de a pune pe harta creativă din Madrid noul spațiu, oferindu-i o vizibilitate deosebită.

    Institutul Cultural Român de la Paris susține (din punct de vedere al promovării și comunicării proiectului) cele două reprezentaţii ale spectacolului Il faut donc que vous fassiez un rêve / Trebuie, deci, să     faci un vis, care vor avea loc la Théâtre du Ranelagh din Paris, în data de 10 şi 18 februarie 2019, sub egida Sezonului România-Franţa.

ICR Tel Aviv, în colaborare cu Uniunea Scriitorilor Israelieni, organizează la sala Tchernichovsky a Casei Scriitorilor un eveniment literar de evocare a marelui scriitor Amos Oz și a legăturii sale cu România.

Evenimentul, în limbile ebraică și română, se va desfășura la Casa Scriitorilor din Tel Aviv în data de 14 februarie 2019, din seriaevenimentelor literare de interes pentru publicul larg din Israel, care au ca punct central personalități literare de referință pentru istoria relațiilor bilaterale România-Israel.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *