Premianții Galei Radio România Cultural 2019
18 March 2019
Scriitoarea Ana Blandiana: Sperăm mai puțin decât speram în urmă cu 30 de ani
19 March 2019

Pianista Alina Pavalache: Este o mare șansă de a avea două țări, pe care le iubesc la fel de mult

Foto.-Alexandru-Dolea


La Gala Premiilor Radio România Cultural, pianista Alina Pavalache a fost distinsă cu Premiul special Sezonul Cultural România-Franța. Un interviu cu Alina Pavalache, realizat de Roxana Rîpeanu

R.R: – Doamnă Alina Pavalache, ați venit special din Franța, din Paris, pentru a primi acest premiu în sezonul cultural România- Franța.

A.P: – Da, exact, am venit cu mare bucurie și cu mare entuziasm. Este o mare onoare de a primi acest premiu, o recompensă efectiv pentru ceea ce fac de aproape șapte ani de zile în legătură cu personalitatea lui George Enescu. Am fondat la Paris Concursul Internațional de Canto “Georges Enesco” și în marja acestui eveniment s-au construit alte numeroase master class-uri la Tescani și la Colegiul Național de Muzică “George Enescu” din București. Prin intermediul acestora tinerii români au posibilitatea de a studia la Paris cu ajutorul unor burse. Este o emoție deosebită de a fi reprezentanta a două țări pe care le iubesc la fel de mult. Sunt ca un copil cu două mame.

R.R: – Sezonul cultural România-Franța este în desfășurare. Locuind acolo, cum se desfășoară acest focus asupra României în Franța sub sloganul “Uitați clișeele“.

A.P: – Este o mare efervescență. Chiar acum două zile, am fost la deschiderea salonului de carte, unde România are un stand de mare valoare. Am fost extrem de emoționată și mândră că cel al României este cel mai variat, cu mulți autori și nelipsitul trio de aur, Ionescu, Cioran, Eliade. Cred că pentru Franța, în general, poate mai mult ca o șansă pentru parizieni, pentru că sunt multe evenimente care se desfășoară la Paris, este o șansă de a cunoaște țara noastră. Acest sezon cu artiști români, interferențele România-Franța cred că va contura o imagine nouă în sufletul și în spiritul poporului francez, în elita culturală franceză,.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *