Nu doar carte, ci şi operă de artă
23 februarie 2018
Un enciclopedist – Bogdan Petriceicu Hasdeu, de Dan Manolache
3 martie 2018

Un gând la „Metafizic”

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

Expoziţia Metafizic (expoziţie itinerantă de artă vizuală) semnată Daniela Frumuşeanu şi deschisă pe 1martie 2018 la Casa Vergu- Mănăilă de la Buzău oferă celor interesaţi o secvenţă importantă din întreaga carieră a plasticienei. Plasticiana ne invită, în plus, ca în cadrul personalei sale să descoperim alţi doi artişti, preţuiţi de ea: Razvan Caratănase şi Joanne Luongo.

Metafizic, adică dincolo de senzorial atrage atenţia, prin selecţia unor lucrări, asupra unui demers susţinut al artistei de a ajunge, prin tehnici şi materiale extrem de palpabile –în zona spiritualului.

Metafizic este însă, cu mult mai mult decât o expoziţie personală; Metafizic este credinţa mărturisită a artistei că rolul şi deci, rostul creatorului este acela de a îndruma privitorul către universul frumosului.

Expoziţia Metafizic este poarta prin care privitorul este invitat să păşească în lumea Danielei Frumuşeanu, în care roşul, negrul, albul şi auriul predomină, în care cercul, hexagonul şi pătratul semnalează gravitaţia, dar o şi combat, în care translucidul şi opacul creează spaţii complexe.

Expoziţia Metafizic afirmă rolul tradiţiei ca element de la care se pleacă spre inovaţie şi spre propria afirmare: a gândurilor, a intereselor plastice şi ştiinţifice, a mizelor ideatice.

Daniela Frumuşeanu redefineşte spaţiul interior al Casei Vergu-Mănăilă, construind patru alveole coerente şi un traseu pe care, privitorul, parcurgându-l are şansa de a se intersecta cu fragmente ale intimităţii creatoare.

Panouri decorative, instalaţii artistice, cărţi de autor –în tehnici personalizate şi în materiale, numai de Daniela Frumuşeanu, înţelese, combinate şi mixate sunt piesele care jalonează „cărarea” spre metafizic.

Privitorului, prin titlu i se sugerează apăsat că ochii i-au în primire- la contactul cu obiectele de artă şi la plecarea din spaţiul expoziţional- o idee, şi că eventual privirii i se dezvăluie starea de bine şi de frumos propusă de artist.

Realizator Roxana Păsculescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *