Bilet de îmbarcare spre… meleaguri gorjene şi apoi către Italia, la Roma…
18 februarie 2018
Bilet de îmbarcare spre… meleaguri gorjene şi apoi către Spania…
24 februarie 2018

ROMA – Colosseum

Colosseumul, ocupă un loc aparte în peisajul Romei. Despre acest vechi amfiteatru (poate cea mai impresionantă construcţie a Imperiului roman), venerabilul călugăr şi cărturar englez Beda spunea în secolul VIII: „Cât Colosseumul va rămâne, atât va rămâne şi Roma; când Colosseumul va cădea, Roma va cădea şi ea; iar când Roma va cădea, lumea va fi pierdută.”

 

* * *

 

Considerat un simbol al aşezării, pe care orice turist ajuns în oraş îl are pe lista sa de priorităţi. În conformitate cu Calendarul Codex din anul 354, Colosseumul putea găzdui 87.000 de oameni, cu toate că estimările moderne pun cifra la aproximativ 50.000. În incinta sa se putea intra prin nu mai puţin de 80 de porţi (dintre care 76 erau pentru spectatorii de rând). Spectatorii primeau bilete sub formă de plăci de ceramică, pe care erau indicate prin numere secţiunea şi rândul unde urmau a se aşeza. Clădirea a fost structurată pe etaje, la ultimul dintre acestea având rezervate locuri clasele inferioare şi femeile. Iar la nivelul de jos, puteau lua loc cetăţenii cei mai de seamă ai Romei. Sub nivelul solului se aflau camere şi cuşti pentru animalele salbatice şi o serie de dispozitive mecanice cu ajutorul cărora cuştile puteau fi ridicate pentru ca animalele să apara direct în mijlocul arenei.

* * *

Construcţia Colosseumului a fost începută de împăratul Vespasian, continuată de Titus şi terminată de Domiţian, reprezentând primul amfiteatru zidit ridicat la Roma. Combinând ingenios grandoare cu simţul practic, acesta a fost folosit pentru a găzdui spectacole de gladiatori, precum şi o varietate de alte evenimente. La inaugurarea Coloseumului se spune că ar fi fost organizate jocuri vreme de 100 de zile, în timpul cărora au fost ucise mii de animale sălbatice.

 

* * *

 

De-a lungul anilor, împăraţii Romei au folosit Colosseumul pentru a oferi publicului spectacole gratuite, aşa numitele „jocuri” ce reprezentau un simbol al prestigiului şi puterii, constituind totodată şi o modalitate pentru împărat de a-şi mări popularitatea. Jocurile (ce se puteau desfăşura pe o zi sau mai multe la rând), începeau cu spectacole de comedie şi prezentări de animale exotice, terminându-se prin lupte până la moarte între animale şi gladiatori sau doar între gladiatori. Gladiatorii erau în general sclavi, prizonieri de război sau criminali condamnaţi. Cât despre ultima luptă de gladiatori, aceasta s-a dat în anul 435, pentru ca un secol mai târziu să se încheie şi luptele cu animale. Apoi, în Evul mediu Colosseumul a servit drept fortăreaţă, iar începând cu secolul XV a fost o sursă de materiale de construcţii pentru unele dintre cele mai faimoase palate ale Romei. Fapt pentru care trei secole mai târziu s-a transformat într-o ruină. Proiectele de conservare ale sale au apărut în secolul XIX şi se continuă şi astăzi.

 

* * *

 

În ultimii ani, Colosseumul a devenit un simbol al campaniei internaționale împotriva pedepsei capitale, care a fost desfiinţată în Italia în anul 1948. Mai multe demonstraţii împotriva pedepsei cu moartea au avut loc în faţa Colosseumului, cea mai importantă fiind cea din anul 2000.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *