Ascultă Radio România Cultural Live

PORTRET: Regizorul Dan Piţa împlineşte 80 de ani

11 Octombrie 2018, 06:21

Joi, 11 octombrie, regizorul şi scenaristul Dan Piţa împlineşte 80 de ani. Activitatea sa cinematografică remarcabilă s-a materializat printr-o serie de filme de referinţă, apreciate de public, fiind de menţionat “Nunta de piatră”, “Tănase Scatiu”, “Profetul, aurul şi ardelenii”, “Pruncul, petrolul şi ardelenii” ori “Faleze de nisip”. Filmele sale au fost remarcate şi la festivalurile internaţionale de gen, în anul 1986, „Pas în doi” primind „Ursul de Argint” la Festivalul Internațional de la Berlin, iar în 1992, „Hotel de lux” obţinând „Leul de Argint” la prestigiosul Festival de Film de la Veneția.

Dan Piţa s-a născut la 11 octombrie 1938, la Dorohoi, judeţul Botoşani, tatăl său fiind fost militar de carieră, rănit pe frontul sovietic, decorat cu „Steaua României” și „Coroana României cu spadă”, și mare amator de filme.

De mic copil, a avut ca pasiuni medicina şi aviaţia, alături de „moştenirea de familie”, dragostea pentru film.

A urmat Şcoala Sanitară „Sorbona” din Bucureşti, apoi a fost admis la Regia de Film a Institutului de Artă Teatrală şi Cinematografică „Ion Luca Caragiale” (IATC) din Bucureşti, absolvită în promoţia 1969.

În anul 1970 a debutat în film, cu documentarul „Apa ca un Bivol Negru”, realizat împreună cu alţi regizori colegi de generaţie, având ca subiect inundaţiile din acel an.

În anul 1972, Dan Piţa, alături de Mircea Veroiu, au filmat două povestiri de Ion Agârbiceanu, „La o Nuntă” (Dan Piţa) şi „Fefeleaga” (Mircea Veroiu), pe un scenariu scris de ei, unindu-le sub titlul „Nunta de Piatră” – producţii care au fost recompensate cu o Diplomă de onoare la Festivalul Internațional al Filmului de la Cannes, în 1972 şi cu un premiu la Festivalul Filmului pentru Arta Cinematografică de la Ciudad de Panama, în 1974. Protagoniştii filmului erau Leopoldina Bălănuţă, Petrică Gheorghiu, Mircea Diaconu sau Adrian Georgescu, iar acţiunea filmului surprindea viaţa în mare saracie a ţăranilor dintr-un sat de munte din Apuseni, dar şi despre obiceiurile misterioase de nuntă ale zonei. „Nunta de piatră” este considerat, şi în prezent, unul dintre cele mai reprezentative filme ale cinematografiei noastre din toate timpurile.

În 1974, Pița și Veroiu au mai filmat împreună „Duhul aurului”, după alte două povestiri ale aceluiași Ion Agârbiceanu, „Vâlva banilor” și „Lada”, tot în două episoade, subiectul constituindu-l veșnica poveste cu „aurul”, care „ia mințile oamenilor” sau duce la crime.

Apoi, Dan Piţa şi Alexandru Tatos au turnat şase episoade pentru serialul TV „August în Flacari”, după un scenariu de Eugen Barbu şi Dan Piţa, în care au jucat actori precum Sergiu Nicolaescu, Toma Caragiu, Violeta Andrei, Cornel Coman, George Constantin sau Florin Piersic.

Începând cu anul 1975 a început munca de regizor pe cont propriu, prima producţie pentru marele ecran fiind „Filip cel bun”, pe un scenariu scris de el, cu Mircea Diaconu, Ileana Popovici, George Constantin şi Gheorghe Dinică printre protagonişti.

În anul 1976 a ecranizat romanul „Tănase Scatiu”, al lui Duiliu Zamfirescu, după un scenariu de Mihnea Gheorghiu, cu Victor Rebengiuc în rolul principal.

În 1978 a regizat „Profetul, Aurul si Ardelenii”, un prim western românesc, cu Ilarion Ciobanu în distribuţie şi scenariul semnat de Titus Popovici, iar un an mai târziu, „Bietul Ioanide”, inspirat din romanele „Bietul Ioanide” şi „Scrinul negru” ale scriitorului George Călinescu, un film despre arhitectul şi scupltorul Ion Pacea, pe un scenariu de Eugen Barbu.

În anul 1981, acelaşi Ilarion Ciobanu se afla în distribuţia unui alt film western în regia lui Dan Piţa, „Pruncul, petrolul şi ardelenii”, alături de Ovidiu Iuliu Moldovan şi Mircea Diaconu.

Un an mai târziu, regiza filmul „Concurs”, cu o distribuţie excepţională, din care îi amintim pe Gheorghe Dinică, Marin Moraru, Ştefan Iordache, Valentin Uritescu, Claudiu Bleonţ. Filmul, distins cu Premiul Fipresci (Federatia Internațională a Presei de Cinema), era prima peliculă care îi va crea lui Piţa probleme cu autorităţile comuniste, pentru ca în anul 1983, următoarea sa realizare, filmul „Faleze de Nisip”, să fie imediat interzis pe motiv că „denatura realitatea socialistă”. Tot în 1983, Dan Piţa regizează şi „Dreptate în Lanţuri”, un alt film cu care Dan Piţa a avut de înfruntat cenzura comunistă.

După anul 1985 au urmat peliculele „Pas în doi”, cu Claudiu Bleonţ în rol principal – film premiat un an mai târziu cu „Ursul de Argint” la Festivalul Internațional de film de la Berlin – , şi drama „Rochia albă de Dantelă”, lansat în 1989, după un scenariu de Dumitru Radu Popescu, cu Alexandru Repan.

Tot în 1989, Dan Piţa  lansa pe marile ecrane „Noiembrie, ultimul bal”, după romanul lui Mihail Sadoveanu, „Locul unde nu s-a întâmplat nimic”, un film în care regretatul Ștefan Iordache a făcut dovada marelui său talent, creionând cu măiestrie greu de egalat portretul unui suflet chinuit, incapabil de a se deschide în fața vieții, a iubirii, a unei existențe pline de decepții.

Au urmat anii de eliberare de sub comunism, în 1991 și-a înființat propria companie de producție, „Solaris”, împreună cu Villy Auerbach și cu Andrei Blaier, iar în 1992, Dan Piţa semna regia producţiei „Hotel de Lux”, cu Ștefan Iordache, Valentin Popescu şi George Cotimanis, pentru care este premiat cu un „Leu de Argint” la Festivalul de film de la Veneţia.

În anul 1994, într-o perioadă în care regizorii se confruntau deja cu lipsa finanţării, Dan Piţa filmează „Pepe şi Fifi”, cu Cristian Iacob şi Irina Movilă, iar în 1997, realiza „Omul zilei”, cu George Mihăiță şi Ștefan Iordache, un film despre realităţile politice ale momentului.

Dan Piţa a avut şi realizări regizorale teatrale, precum “Apus de soare” de Barbu Stefănescu Delavrancea, piesă pe care a montat-o în anul 2004 pe scena Teatrului Naţional din Bucureşti.

Au urmat dramele „Second Hand” şi „Femeia visurilor” – după un scenariu scris de Răsvan Popescu şi cu Dan Condurache în rolul principal – , ambele lansate în 2005 şi, mai recent, producţiile „Ceva bun de la viaţă” – în 2011 -, premiat cu „Best Feature” în competiţia internaţională la Festivalul de Film de la Avanca (Portugalia), şi „Kira Kiralina”, o adaptare a romanului scris de Panait Istrati, ultimele filme fiind nu tocmai bine primite de critica de specialitate, mai ales din punct de vedere al „adapatării la comercial”.

Să amintim şi faptul că Dan Piţa a fost căsătorit cu actrița Carmen Galin şi a avut o relație de lungă durată cu actrița Irina Movilă.

Pentru realizarile sale remarcabile, în anul 2009, Dan Piţa a fost recompensat cu un Premiu pentru întreaga carieră, în cadrul Festivalului Internaţional de Film Transilvania, de la Cluj.

În anul 2010, regizorul Dan Pița a primit distincția de Doctor Honoris Causa din partea Senatului UNATC, in cadrul unei ceremonii prin care instituția de teatru a celebrat 60 de ani de la înființare. Laudatio pentru Dan Pița a fost rostit de criticul de film Manuela Cernat, care l-a descris pe regizor ca fiind „un uriaș artist al cinematografiei românești”.

În fine, să amintim că Dan Piţa a fost premiat cu „Zimbrul de aur” pentru regia filmului „Kira Kiralina”  de Uniunea Autorilor şi Realizatorilor de Film din România, în cadrul evenimentului „Gala premiilor UARF pentru anul 2014”, iar la 18 decembrie 2015, regizorul a primit Premiul „Aristizza Romanescu” în domeniul artelor spectacolului, pentru întreaga sa creaţie, din partea Academiei Române.

de Răzvan Moceanu - RADOR

900 de adolescenți sunt așteptați la Zilele Liceenilor (11-13 aprilie) de la OWR17
Teatru și film 27 Martie 2024, 09:42

900 de adolescenți sunt așteptați la Zilele Liceenilor (11-13 aprilie) de la OWR17

Festivalul Internațional de Film Documentar și Drepturile omului One World Romania  își extinde componenta...

900 de adolescenți sunt așteptați la Zilele Liceenilor (11-13 aprilie) de la OWR17
Mesajul Internațional pentru Ziua Mondială a Teatrului 2024 – 27 martie
Teatru și film 27 Martie 2024, 07:20

Mesajul Internațional pentru Ziua Mondială a Teatrului 2024 – 27 martie

Anual, o personalitate de talie mondială își împărtășește reflecțiile asupra temei Teatrului și Culturii Păcii.

Mesajul Internațional pentru Ziua Mondială a Teatrului 2024 – 27 martie
Filmul cu și despre Gen Z, VIS. VIAȚĂ,  în avanpremieră la One World Romania
Teatru și film 26 Martie 2024, 16:35

Filmul cu și despre Gen Z, VIS. VIAȚĂ, în avanpremieră la One World Romania

VIS.VIAȚĂ (Imaginary Youth) , lungmetrajul documentar de debut al regizoarei Ruxandra Gubernat , va avea avanpremiera...

Filmul cu și despre Gen Z, VIS. VIAȚĂ, în avanpremieră la One World Romania
Teatrul Masca organizează a șasea întâlnire din seria de dialoguri pe bune:  LA LIBER – discuții despre chestii despre care nu discutăm,  cu Alex Tocilescu
Teatru și film 26 Martie 2024, 16:18

Teatrul Masca organizează a șasea întâlnire din seria de dialoguri pe bune: LA LIBER – discuții despre chestii despre care nu discutăm, cu Alex Tocilescu

Joi, 28 martie, de la ora 19:00 , va avea loc la sediul Teatrului Masca (Bd. Uverturii, nr. 14) a șasea întâlnire...

Teatrul Masca organizează a șasea întâlnire din seria de dialoguri pe bune: LA LIBER – discuții despre chestii despre care nu discutăm, cu Alex Tocilescu
Înaltul Patronaj al Președintelui României  pentru Astra Film Festival și Astra Film Junior
Teatru și film 26 Martie 2024, 12:21

Înaltul Patronaj al Președintelui României pentru Astra Film Festival și Astra Film Junior

Festivalul Internațional Astra Film de la Sibiu se va afla, pentru al nouălea an, sub Înaltul Patronaj al Președintelui...

Înaltul Patronaj al Președintelui României pentru Astra Film Festival și Astra Film Junior
Ziua Mondială a Teatrului la Muzeul TNB: Povestea costumului purtat de Aristide Demetriade în rolul Hamlet, la premiera din 1912
Teatru și film 25 Martie 2024, 16:35

Ziua Mondială a Teatrului la Muzeul TNB: Povestea costumului purtat de Aristide Demetriade în rolul Hamlet, la premiera din 1912

După un an de la vernisajul din 2023 al  expoziţiei „Regina Maria la teatru”, la Muzeul Teatrului Naţional...

Ziua Mondială a Teatrului la Muzeul TNB: Povestea costumului purtat de Aristide Demetriade în rolul Hamlet, la premiera din 1912
Frânturi din laboratorul de creație al regizoarei Leta Popescu: de la text la spectacol
Teatru și film 25 Martie 2024, 16:12

Frânturi din laboratorul de creație al regizoarei Leta Popescu: de la text la spectacol

Lansarea volumului (IN)CORECT. Vrabia (două texte dramatice), prefațată de prezentarea spectacolului (IN)CORECT.

Frânturi din laboratorul de creație al regizoarei Leta Popescu: de la text la spectacol
„Cazul inginerului Ursu” ajunge în cinema din 29 martie
Teatru și film 25 Martie 2024, 15:23

„Cazul inginerului Ursu” ajunge în cinema din 29 martie

De peste 30 de ani,  Andrei Ursu luptă pentru a face cunoscut adevărul despre moartea tatălui său. Gheorghe Ursu a fost...

„Cazul inginerului Ursu” ajunge în cinema din 29 martie
Ascultă live

Ascultă live

11:00 - 12:00
Soundcheck
Ascultă live Radio România Cultural
10:10 - 13:00
PRIETENII DE LA RADIO
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
11:05 - 12:00
CĂRUȚA 4X4
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
11:03 - 15:00
Pulsul Zilei
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța AM
Ascultă live Radio România Constanța AM
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru