Pavel Brăila participă la documenta pentru a doua oară în carieră
09 Aprilie 2017, 10:14
- La 15 ani după prima sa participare la documenta, Pavel Brăila a fost invitat din nou la prestigiosul eveniment de artă contemporană. documenta 14 începe pe 8 aprilie, la Atena.
- În România, expoziția personală a lui Pavel Brăila intitulată New Year’s Dissections este deschisă la Eastwards Prospectus până pe 22 aprilie.
PAVEL BRĂILA: New Year’s Dissections
13 ianuarie – 22 aprilie 2017
Eastwards Prospectus – Str. Plantelor nr. 50, București
eastwardsprospectus.com | #PavelBraila | #NewYearsDissections
Pavel Brăila, ale cărui lucrări pot fi văzute în București în expoziția personală deschisă până pe 22 aprilie la galeria Eastwards Prospectus, a fost invitat să participe la documenta 14. Prestigiosul eveniment de artă contemporană se desfășoară la Atena (Grecia), între 8 aprilie și 16 iulie, și la Kassel (Germania), între 10 iunie și 17 septembrie. Este pentru a doua oară când Pavel Brăila e prezent în programul documenta, după participarea la ediția din 2002 a acestei expoziții internaționale ce are loc o dată la cinci ani.
La EMST— Muzeul Național de Artă Contemporană din Atena, Pavel Brăila prezintă The Golden Snow of the Sochi Olympics (2014), prin care reexaminează un simbol al Jocurilor Olimpice și atrage atenția asupra mecanismelor ideologice și transformării unor idealuri originale în idei ce reflectă politica globală. Titlul lucrării face trimitere la eroarea de la ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice din Soci, când unul dintre inelele olimpice a refuzat să se deschidă.
Peste 160 de artiști internaționali au fost invitați de către directorul artistic al documenta 14, Adam Szymczyk, să prezinte lucrări. Pentru prima dată în istoria sa, evenimentul se desfășoară anul acesta în două orașe: la Kassel, unde are loc în mod tradițional începând cu 1955, dar și la Atena. În Capitala Greciei, expoziția se întinde în peste 40 de locuri de desfășurare, de la instituții și piețe publice, până la cinematografe, biblioteci și clădiri universitare.
În paralel cu documenta, până pe 22 aprilie, este deschisă expoziția lui Pavel Brăila de la Eastwards Prospectus. Intitulată New Year’s Dissections, aceasta este prima expoziție de amploare dintr-o galerie de artă din București a lui Pavel Brăila. Solo show-ul, ce se desfășoară pe ambele etaje ale galeriei, aduce laolaltă lucrări video, serigrafii și fotografii, majoritatea inspirate de Moldova și Chișinău, orașul natal al artistului. Printre lucrările expuse în premieră la Eastwards Prospectus se numără seria de serigrafii Stolen Billion, inspirată de „jaful secolului” (furtul a un miliard de dolari din sistemul bancar al Moldovei), și lucrările video Foaia de control și Narrated History. În timp ce prima ne amintește de alfabetele diferite folosite în funcție de împrejurările politice, prin intermediul unei mașini de scris ale cărei litere chirilice sunt înlocuite de cele latine, Narrated History reprezintă o serie de interviuri de rememorare realizate de artist cu părinții și alți membri ai familiei.
Pavel Brăila (născut în 1971) a participat, începând cu mijlocul anilor ’90, la numeroase expoziții și festivaluri de film, cu filme, lucrări video, fotografii și performance-uri. Și-a câștigat faima internațională odată cu selectarea la documenta 11 (Kassel, 2002), cu filmul Shoes for Europe. Recent, a fost prezent în programul bienalei Manifesta 10 (2014), cu o serie de performance-uri desfășurate în spații publice din Sankt Petersburg, și a realizat conceptul artistic al primului Pavilion al Moldovei la Expoziția Universală (Milano, 2015). Printre expozițiile sale personale se numără cele desfășurate la Neue Nationalgalerie (Berlin, 2007), Yvon Lambert (Paris, 2008) și Galerie Jan Dhaese (Gent, 2009).
Despre Eastwards Prospectus