Bilet de îmbarcare spre… Iaşi… iar apoi către Pakistan, la Karachi …
20 mai 2018
DOCUMENTAR: Castelul Pelişor – casa visurilor Reginei Maria. Singurul castel în stil Art Nouveau din România
24 mai 2018

PAKISTAN: KARACHI – MAZAR-E-QUAID

Dacă aveţi de gând să ajungeţi în Karachi pentru a vă petrece câteva zile de vacanţă, treceţi şi pe la Mazar-e-Quaid, cunoscut şi sub numele de Mausoleul Jinnah sau Mausoleul Naţional, locul de veci al lui Muhammad Ali Jinnah – fondatorul Pakistanului. Localizat chiar în centru, acesta este de altfel şi un punct de referinţă al oraşului.

 

* * *

 

Conceput într-un stil modernist de către celebrul arhitect indian Yahya Merchant în anii ’60, monumentul a fost finalizat în 1970. În interiorul său, pe lângă Muhammad Ali Jinnah, mai există şi alte morminte, dintre care le amintim pe cele ale surorii sale (Fatima Jinnah) şi cel al lui Liaquat Khan (fost prim-ministru al Pakistanului, unul dintre creatorii importanţi ai statului).

Mormintele ce se găsesc în interior sunt dim marmură albă, tip cutie, deosebit de simple.

 

* * *

 

Mazar-e-Quaid se găseşte în Cartierul Jamshed din Karachi. Este un loc preferat atât de către localnici cât şi de către turişti, datorită grădinii mari care îl înconjoară, o oază de linişte departe de zgomotul şi aglomeraţia metropolei. Un număr de cincisprezece fântâni succesive flanchează drumul până la platforma pe care se află mausoleul. Aici vin în fiecare zi mii de vizitatori, o atracţie deosebită fiind schimbarea gărzii.

Influenţat de designul Mausoleului Samanid din Bukhara (Uzbekistan), monumentul este realizat din marmură albă, cu arcade maure curbate. Pe toate cele patru laturi ale sale există câte o intrare. Interiorul este deosebit de răcoros, fiind împodobit cu un superb candelabru cu trei nivele, ce provine din China.

 

* * *

 

De-a lungul anului, la Mazar-e-Quaid au loc mai multe ceremonii oficiale şi militare, cum ar fi de exemplu 23 martie (Ziua Naţională a Pakistanului), 14 august (Ziua Independenţei de Stat), 11 septembrie (comemorarea morţii lui Jinnah sau 25 decembrie (aniversarea naşterii lui Jinnah).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *