Clasic la puterea a treia la Sala radio cu violoncelistul Marin Cazacu şi invitaţii săi
10 octombrie 2018
La Sala Mare ARCUB Gabroveni se încheie azi la ora 19 turneul Clasic la puterea a treia, cu Marin Cazacu și invitații săi
10 octombrie 2018

Intre gogosi pe abur din Banat si patrimoniu imaterial. Premierea retetelor castigatoare in concursul Gustul ca patrimoniu

In cadrul proiectului La Pas / Slowing down, Asociatia Timisoara Capitala Culturala Europeana si Asociatia CRIES-Centrul de Resurse pentru Initiative Etice si Solidare au propus un concurs de retete traditionale, dorind sa puna in valoare gastronomia locala ca parte a patrimoniului cultural din Banat. Dupa jurizarea celor 17 retete primite, 3 dintre acestea vor fi premiate si gatite de catre experti culinari in cadrul evenimentului de premiere.

Concursul de retete traditionale Gustul ca patrimoniu, prima actiune din cadrul proiectului La Pas, s-a derulat in luna septembrie 2018, adresandu-se unui public larg si urmarind sa puna in lumina relatia dintre gastronomia si cultura regionala.

Miercuri, 10 octombrie, de Ziua produselor agroalimentare romanesti, se va organiza la Centrul Cultural Ambasada, de la ora 19.00, evenimentul de premiere a retetelor castigatoare. Acesta va fi urmat de o masa rotunda pe tema valorizarii relatiei dintre hrana si cultura.

De la „varza a la Cimisoara”, „porumbei cu mere si merisoare”si „placinta acra cu ludaie, mere si nuca”, trecand prin „turcii cu paturi” si „paturata pe crumpi” si ajungand la „gogosi pe abur” si „cas de gutui”, toate retetele primite au intrat in atentia membrilor juriului. Laura Laurentiu, bucatar si blogger la ReteteCaLaMama, Horia Simon, chef la Dor de Origini Romanesti, si Lucian Cuibus, reprezentant Slow Food Cluj-Transilvania, au punctat specificului regional, utilizarea ingredientelor naturale si originalitatea abordarii.

Retetele castigatoare vor fi preparate in prealabil de catre bucatarii La Pas, iar in cadrul evenimentului vor fi oferite publicului spre degustare. Participantii la eveniment vor putea degusta si alte produse artizanale de panificatie si vin local oferite de partenerii evenimentului. Participarea la eveniment este gratuita, in limita locurilor disponibile, si se poate realiza doar pe baza de inscriere la adresa lapas@cries.ro

Eveniment de premiere: 10 octombrie 2018, ora 19.00, Centrul Cultural Ambasada, Str. Anton Seiller nr. 2, Timisoara

Eveniment Faceobook: https://www.facebook.com/events/2253105841641184/

Producatori: Asociatia Timisoara Capitala Culturala Europeana, Asociatia CRIES-Centrul de Resurse pentru Initiative Etice si Solidare

Proiect cofinantat de Consiliul Judetean Timis.

Parteneri: Centrul de Informare Turistica Margina, Prospero, Crama PetroVaselo, Reciproc Cafe si Bacanie, Sef Horia Simon, Slow Food Cluj-Transilvania.

Parteneri media: Modernism.ro, Practic in Bucatarie, Radio Romania Cultural, Gastro Art, Observator Gastronomic, Manifest Bon Vivant.

Proiect desfasurat sub egida Anului European al Patrimoniului 2018.

///

La Pas/Slowing down este un proiect cu o dezvoltare graduala in anii viitori, prin care se incurajeaza un model responsabil de consum si productie din partea tinerilor, micilor producatori, organizatorilor de evenimente culturale, restaurantelor si cafenelelor interesate sa introduca in oferta lor produse locale. In anul 2018, in cadrul proiectului se va coagula un grup de analiza strategica (BREAD), se vor realiza 2 prototipuri de vehicule alternative pentru promovarea productiei si consumului sustenabile, se va dezvolta o baza de date cu mici producatori locali din judetul Timis, se va initia un program educational pentru promovarea consumului responsabil in randul tinerilor si se va alcatui un ghid pentru evenimente culturale sustenabile. Pentru 2019, se elaboreaza conceptul pentru organizarea unei competitii artistice avand ca tematica hrana, precum si a Festivalului La pas, un eveniment cultural de dezvoltare durabila.

Despre proiect http://www.la-pas.cries.ro si https://www.facebook.com/lapas.cries/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *