Parlamentari de altădată, de Dan Manolache
20 ianuarie 2018
Un gest de recuperare
2 februarie 2018

Hilar, dureros ori ridicol?

Roxana Păsculescu în dialog cu Iulian Pleştiu:

Una dintre numeroasele expoziţii, din ian. 2018, de la Artmark (Palatul Cesianu-Racoviţă) își propune să aducă sub ochii privitorilor imaginea realistă a “Epocii de aur”. Selecţia organizatorilor oferă o varietate atât de mare, încât bizareria expoziţiei trece în prim-planul oricărei caracterizări pe care am dori-o a fi totuşi, de specialitate. De la obiectele personale ale cuplului Ceauşescu, până la cadouri de protocol, intern şi internaţional, la fotografii-document care ilustrează momente politice ori chiar, obiecte de uz curent, îngrozitoare ori doar banale, expoziţia atrage cu siguranţă atenţia. În funcţie de starea de spirit a privitorului, de bagajul său cultural ori emoţional, expoziţia poate trezi reacţii diferite. Uneori e vorba de aversiune, resimţită frecvent, mai ales în rândurile generaţiilor care au trăit din plin “epoca de aur”, alteori e vorba de un ludic straniu, câteodată apare curiozitatea, îndeosebi simţită de cei tineri care au auzit doar poveşti despre Ceauşescu şi perioada cu pricina. Şi specialiştii au ce vedea, eventual chiar colecţiona.

Cred că licitaţia oferă însă, mai mult privitorilor, nu doar să le stârnească disconfortul.

Faptul că expoziţia se adresează unui public tânăr este evident. Chiar şi felul în care va decurge licitaţia, exclusiv online, ne trimite cu gândul la oameni tineri. Ei sunt aşii comunicării online, lor, mare parte dintre obiectele expuse nu le spune poveşti triste ori chiar de groază. Privirea lor este nealterată de o realitate care pentru mulţi dintre noi a fost dură.

La capitolul publicitar, la cel de grafică şi de pictură descoperim cu siguranţă, lucrări frumoase, deşi într-un număr cu mult mai nesemnificativ decât la celelalte secţiuni ale expoziţiei; pentru că, obiectul cu rol documentar (carte, ziar, fotografie, afiş), categorie generoasă în care intră chiar şi obiectul de uz curent (săpunul, ciorapii, hârtia igienică) –are o plajă cu mult mai largă.

Expoziţia “Epoca de aur” s-ar vrea surprinsă şi într-o latură ludică, de redescoperire a perioadei prin prisma eventual, a ridicolului; hilarul ori ridicolul, de care deja aminteam, ies însă, la iveală, târziu, poate acum, după o consistentă (pentru unii insuficientă) îndepărtare de acele vremi.

Realizator Roxana Păsculescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *