Ascultă Radio România Cultural Live

GENEVA – ORAŞUL DE IMPORTANŢĂ MONDIALĂ

10 Decembrie 2016, 13:41

Geneva – situată pe malul vestic al lacului Leman, este capitala cantonului cu acelaşi nume. Aici îşi au sediul mai multe organizaţii internaţionale (printre care şi „Crucea Roşie”), fapt ce a creat o atmosferă specifică metropolei. Un loc curat, bogat, plin de parcuri şi grădini, cu un nivel ridicat al calităţii vieţii, despre care cunoscuta revistă germană Stern nota că are „mai mulţi milionari decât şomeri”. De altfel, cu ceva mai mult timp în urmă, şi Voltaire făcea remarca cum că în oraş „nu ai altceva de făcut decât să câştigi bani.”

Geneva este totodată şi unul dintre cele mai mari centre de producţie de ceasornicărie din întreaga lume, aici aflându-se mărci de renume mondial precum Rolex, Tissot, Omega şi multe altele.

* * *

Ca aproape orice turist care ajunge în Geneva, ne vom abate prin Parcul Promenada Bastioanelor (unde se joacă şah cu piese gigant) dar şi prin Grădina Engleză, pentru a admira vestitul Ceas de Flori (o capodoperă tehnologică şi de artă florală), situat aici din anul 1955. Ceasul este compus din mai multe cercuri concentrice, culorile şi florile alese variind în funcţie de anotimp.

Un foarte popular punct turistic al Genevei este şi Insula Rousseau, cu statuia filosofului şi cea mai veche piaţă a oraşului. Un loc cât se poate de romantic şi liniştit, unde vă puteţi relaxa admirând minunatele păsări din rezervaţie.

* * *

Timp de secole, oraşul Geneva, a fost guvernat de romani, iar mai târziu a aparţinut Burgundiei şi Franconiei. Astfel, din anul 1032 stăpânul aşezării a devenit împăratul german, fapt de care aminteşte şi astăzi jumătatea de vultur prezentă pe blazonul cantonului. În secolul XVI, Geneva a ajuns să fie percepută ca un oraş liberal şi deschis unei noi mentalităţi religioase, bastionul Reformei şi un adăpost pentru oamenii din întreaga Europă persecutaţi pentru credinţele lor.

În anul 1798, Geneva a fost ocupată de francezi. Iar după îndepărtarea lui Napoleon Bonaparte, patrioţii locali au proclamat independenţa oraşului, care împreună cu ţinutul învecinat a devenit, în 1815, al 22 canton al Confederaţiei Elveţiene.

* * *

Geneva are multe de oferit celor ce aleg să-şi petreacă vacanţa aici: iubitorii operelor de artă pot vizita muzee, precum şi numeroase obiective turistice şi istorice, cum ar fi de exemplu: Muzeul Ceasurilor şi Emailurilor (o construcţie de secol XIX aproape de centrul oraşului, ce deţine o colecţie impresionantă de exponate, unele de o mare complexitate tehnică), Primăria oraşului (o clădire devenită celebră mai mult pentru faptul că aici, au intrat în legalitate Crucea Roşie şi Convenţia de la Geneva), Muzeul Crucii Roşii şi Semilunii Roşii (dedicat compasiunii şi suferinţei umane) sau Catedrala Saint Pierre.

Lor şi se adaugă Muzeul de Artă şi Istorie aminteşte vizitatorilor de patronul spiritual al oraşului, Sfântul Petru. Aici se găseşte şi un tablou al artistul Konrad Witz (care îl reprezintă pe Isus mergând pe apă, având în fundal zona de coastă a Genevei) şi o interesantă secţie de egiptologie. Secţiunea de arheologie afişează mărturii preistorice europene, din Egiptul antic, orientul Apropiat şi Grecia antică, cea de artă plastică deţine lucrări franceze, italiene, olandeze şi engleze, iar în sectorul dedicat artei aplicate pot fi admirate colecţii de artă bizantină, icoane, arme din Evul mediu şi Renaştere, argintărie, tinichigerie, instrumente muzicale şi textile.

* * *

Un obiectiv aparte al Genevei, este însă Palatul Naţiunilor, un fel de „stat în stat” (asemănător într-o oarecare măsură cu Vaticanul). Palatul îşi are propriul serviciu poştal (ce emite timbre) şi este locul în care lucrează un număr impresionant de funcţionari publici, fiind totodată şi cel mai important centru de congrese din lume, aici desfăşurându-se importante întâlniri la nivel înalt între şefi de stat ori reprezentanţii unor diverse organizaţii internaţionale cu rol decizional pentru destinul omenirii.

Şi pentru Turnul Ile merită să vă faceţi timp pentru a-l vedea, singura structură ce a supravieţuit dintr-un castel din secolul XIII. Castelul a fost construit pentru apărarea Genevei, mai precis el a avut rolul de a proteja pasajul ce lega Elveţia de Franţa, însă deteriorat de-a lungul timpului, acesta a fost demolat. A rămas doar turnul, care a ajuns să fie încorporat în construcţia de clădiri adiacente.

* * *

Ajunşi la Geneva, nu ezitaţi să faceţi o plimbare şi pe lacul cu o întindere imensă (cel mai mare rezervor de apă dulce din Europa), ce dispune de o celebră fântână care pompează apă la 140 de metri înălţime, un obiectiv deosebit de îndrăgit atât de localnici cât şi de turişti. Odată cu lăsarea serii, jetul de apă aruncat de fântână la o înălţime impresionantă, este luminat într-un mod atractiv.

Cei ce iubesc să-şi achiziţioneze suveniruri, trebuie să ştie că, în ciuda dimensiunilor sale reduse, Geneva este o adevărată rivală a Parisului ori Londrei, ca destinaţie de cumpărături cu semnificaţie majoră în Europa. Veţi găsi aici tot ceea ce doriţi, selecţia fiind uimitoare la preţuri pe măsură.

Dacă sunteţi în căutare de obiecte de artă sau antichităţi, oraşul vechi este locul ideal, cu principala sa stradă comercială Grand Rue. O zonă unde multe magazine sunt adevărate muzee pline cu relicve datând din zilele medievale ale Genevei.

* * *

În ceea ce priveşte gastronomia Genevei, aceasta a fost influenţată de faptul că oraşul se găseşte pe malul unui lac, drept pentru care peştele este unul dintre ingredientele de bază, ce se consumă de obicei cu un medalion din legume.

Străbătând străzile Genevei, veţi întâlni un mare număr de braserii sau bristouri, unde veţi găsi mâncăruri tradiţionale. Dacă le veţi trece pragul, o să puteţi degusta (printre altele) şi o brânză sărată făcută din lapte de vacă dar şi o porţie de raclette.

Nu ocoliţi nici restaurantele, care practică preţuri pentru toate buzunarele şi reţete delicioase, cum ar fi: pui umplut cu cartofi sau somon caramelizat cu miere, lămâie verde şi legume.

Şi să nu uităm că Geneva este şi un paradis al iubitorilor de ciocolată, atât magazinele alimentare cât şi cofetăriile oferind cele mai cunoscute şi mai apreciate branduri de ciocolată din lume.

Palatul Baronului Empain din Cairo
Călătorii 05 Aprilie 2024, 07:34

Palatul Baronului Empain din Cairo

Belgianul Édouard Louis Joseph , primul baron Empain , a fost un bogat inginer și antreprenor belgian, dar și un...

Palatul Baronului Empain din Cairo
Călătorie în jurul lumii Sâmbătă 30 Martie ora 19 Realizator Magdalena Tara
Călătorii 30 Martie 2024, 06:32

Călătorie în jurul lumii Sâmbătă 30 Martie ora 19 Realizator Magdalena Tara

Invitați speciali: E.S. Domnul Radko Vlaykov Ambasadorul Republicii Bulgaria E.S. Domnul Brendan Ward Ambasadorul Irlandei...

Călătorie în jurul lumii Sâmbătă 30 Martie ora 19 Realizator Magdalena Tara
Las Médulas – cea mai mare mină de aur a Imperiului Roman
Călătorii 29 Martie 2024, 06:56

Las Médulas – cea mai mare mină de aur a Imperiului Roman

În provincia León din nord-vestul Spaniei se află vestigiile spectaculoase ale unei mine de aur, pe care romanii...

Las Médulas – cea mai mare mină de aur a Imperiului Roman
Călător de weekend: Jet d'Eau – simbolul orașului Geneva | PODCAST
Călătorii 22 Martie 2024, 15:14

Călător de weekend: Jet d'Eau – simbolul orașului Geneva | PODCAST

Apărut inițial din rațiuni inginerești (ca supapă de presiune pentru o hidrocentrală), jetul de apă din mijlocul Lacului...

Călător de weekend: Jet d'Eau – simbolul orașului Geneva | PODCAST
Călător de weekend: Stilton - satul englezesc cu nume de brânză | PODCAST
Călătorii 15 Martie 2024, 16:54

Călător de weekend: Stilton - satul englezesc cu nume de brânză | PODCAST

Gouda, Edam, Camembert, Roquefort…Cele mai fine brânzeturi din lume poartă, în general, numele locurilor...

Călător de weekend: Stilton - satul englezesc cu nume de brânză | PODCAST
ILUSTRATE DIN CUBA  -  Primul pirat cubanez 2
Călătorii 10 Martie 2024, 07:00

ILUSTRATE DIN CUBA - Primul pirat cubanez 2

La sfârşitul secolului al XVI-lea şi începutul secolului al XVII-lea un pirat cubanez a devenit celebru. Numele...

ILUSTRATE DIN CUBA - Primul pirat cubanez 2
ILUSTRATE DIN CUBA -  Primul pirat cubanez 1
Călătorii 09 Martie 2024, 08:30

ILUSTRATE DIN CUBA - Primul pirat cubanez 1

Piraţii au fost dintotdeauna personaje de legendă care, chiar dacă făceau parte din categoria nelegiuiţilor însetaţi de...

ILUSTRATE DIN CUBA - Primul pirat cubanez 1
Călător de weekend - Dama din Elche și eternul feminin spaniol | PODCAST
Călătorii 08 Martie 2024, 16:05

Călător de weekend - Dama din Elche și eternul feminin spaniol | PODCAST

Capodoperă a artei iberice din Antichitate (secolele V-IV î.Hr.), Dama din Elche este bustul unei femei, sculptat...

Călător de weekend - Dama din Elche și eternul feminin spaniol | PODCAST
Ascultă live

Ascultă live

13:00 - 13:55
RRC Blues
Ascultă live Radio România Cultural
13:20 - 14:00
PROBLEME LA ZI (DEZBATERE RRA)
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
12:20 - 14:00
VIAȚA LA ȚARĂ
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
11:03 - 15:00
Pulsul zilei
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța AM
Ascultă live Radio România Constanța AM
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru