Pink Martini revine la București pe 1 și 2 decembrie 2018, cu o colecție specială de cântece de iarnă !
8 noiembrie 2018
Fundația Alexandrion anunță deschiderea înscrierilor pentru Premiile “Matei Brâncoveanu” 2018
8 noiembrie 2018

Forumul Diversității Culturale, ediția a III-a, are loc în weekend la ARCUB

Forumul Diversității Culturale, ediția a III-a, are loc între 9 și 11 noiembrie în București. Evenimentul, conceput ca un exercițiu de recunoștință față de minoritățile etnice care au contribuit la dezvoltarea culturală a României, aduce pe agenda publică diversitatea culturală și nevoia de valorificare a acesteia pe toate palierele sociale și culturale.

În cele trei zile conferințe, dezbateri, ateliere, tururi de redescoperire a orașului, expoziții, proiecții de film și experimente culinare, publicul va avea prilejul să redescopere varietatea minorităților etnice de pe teritoriul țării și aportul acestora la conturarea identității naționale.

Prin intermediul conferințelor și dezbaterilor, Forumul aduce în atenția publică pe de-o parte, aportul minorităților etnice naționale la consolidarea culturii și a patrimoniului României și, pe de altă parte, integrarea migranților și refugiaților, o problemă care încă domină întreg teritoriul european.

Minoritățile au avut, pe parcursul istoriei și până în prezent, o influență semnificativă asupra evoluției artistice din România, așadar, Forumul Diversității Culturale propune o incursiune în practicile culinare ale minorităților etnice prin două ateliere de explorare a Universului gastronomic al acestora, precum și o analiză a prezenței acestora în arta plastică, prin intermediul proiectului de cercetare și vizual Minorități etnice în cultura vizuală, produs de Postmodernism Museum.

Tot în zona artistică se încadrează și atelierele dedicate copiilor, de explorare a diversității culturale prin muzică și pictură. Iar pentru că educația stă ca fundament pentru schimbările de atitudine și de comportament, Forumul propune un atelier, dedicat profesorilor și formatorilor,de dezvoltare a metodelor și instrumentelor necesare pentru redescoperirea spațiilor urbane împreună cu elevii, din perspectiva multiculturalității.

One World la Școală pune la dispoziția publicului tânăr al Forumului Diversității Culturale două documentare care îl invită să pătrundă în intimitatea reprezentanților altor culturi etnice. La finalul proiecțiilor, participanții sunt invitați să participe la o sesiune de Q&A cu Ioana Brăilescu, coordonator cluburi de film, One World Romania la Școală, pornind de la temele propuse de cele două filme documentare.

Specialiștii din domeniile culturale sunt invitați la atelierul de design thinking, cu formatorul Andrei Carcea, prin intermediul căruia vor afla care sunt metodele folosite de designeri în rezolvarea problemelor și în inițierea proiectelor interculturale.

Pasionații de arhitectură sunt invitați în două tururi ghidate de redescoperire a orașului, care vor oglindi aportul arhitecților străini la peisajul cultural al Bucureștiului.

Asociația MAIE invită publicul la Biblioteca Vie a Diversității pentru un tip de lectură neconvențională. În loc de cărți, iubitorii de povești frumoase sunt invitați să „împrumute” reprezentanți ai minorităților naționale și ai noilor grupuri etnice din România ale căror narațiuni au la bază elementele de cultură și tradiție etnică pe care le-au moștenit.

Agenda completă a evenimentului este disponibilă în anexă.

Forumul Diversității Culturale, ediția a III-a, este organizat de Asociația MAIE, în parteneriat cu: Departamentul de Relații Interetnice, Primăria Capitalei București prin ARCUB, Asociația ActivRandom, Asociatia PostModernism Museum,  Asociația Istoria Artei, Formare Culturală, One World la Școală și Asociația pentru Dialog și Valori Universale.

 

Cultura mea, Cultura ta, Cultura noastră. Ateliere creative despre diversitate din cadrul Forumului Diversității Culturale este un proiect inițiat de Asociația MAIE și co-finanțat de AFCN (Administrația Fondului Cultural Național).

 

Parteneri media: Agerpres, Cărturești, Citatepedia, Igloo, Modernism.ro, Revista Zeppelin.

Agenda Forumului Diversității Culturale, ediția a III-a

ARCUB Gabroveni, Str. Lipscani, 84 – 90, București

 

Vineri, 9 noiembrie

 

10:00 – 16:00       Atelier de design thinking pentru proiecte interculturale

11:00 – 15:00       Atelier nonformal pentru profesori şi formatori: Metode de explorare a diversității orașelor

18:00 – 19:00       Deschidere Forumul Diversității Culturale, ediția a III-a

 

Sâmbătă, 10 noiembrie

 

11:00 – 13:00       Tur de redescoperire a orașului. Arhitecţi străini sau reprezentanți ai diferitelor minorităţi etnice care au influenţat Bucureştiul (Blvd. Carol, 2-4)

11:30 – 13:30       Atelier de muzică pentru copii: tobe africane pentru copii

12:30 – 14:00       Conferința Integrarea migranților și refugiaților

14:30 – 16:30       Atelier de desen pentru copii: Diversitatea culturală prin culoare și imagini

15:00 – 16:00       Atelier culinar: Degustări de peste mări și țări

16:00 – 19:00       Biblioteca Vie a Diversității

 

Duminică, 11 noiembrie

 

11:00 – 12:30       Conferința Aportul minorităților naționale la cultura și patrimoniul României

11:00 – 12:00       Tur de redescoperire a orașului. Templul coral(Strada Sf. Vineri, 9)

13:00 – 14:00      Atelier culinar: Bucătăria turcească

14:00 – 18:00       Proiecții de filme documentare One World (ARCUB Gabroveni, Sala Atelier)

18:00 – 19:00      Proiecția filmului Imaginile Bucureștiului(ARCUB Gabroveni, Sala Atelier)

 

Activități permanente

 

„Minorități etnice în cultura vizuală: focus România”, un proiect de cercetare și expozițional produs de Postmodernism Museum, va putea fi vizionat pe toată durara evenimentului

 

O micro-expoziție „Minorități etnice în cultura vizuală focus România” va putea fi vizitată pe toată durata evenimentului Forumul Diversității Culturale, ediția a III-a, la ARCUB Gabroveni, în București.

 

O prezentare a întregului proiect va fi susținută de curatorul Cosmin Nasui, în cadrul Forumul Diversității Culturale, pe 11 noiembrie 2018, de la ora 11:00, la ARCUB, în sala Studio.

 

Proiectul prezintă stadiul cercetării culturii vizuale a patrimoniului multi-etnic și multi-cultural din zona Transilvaniei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *