Ascultă Radio România Cultural Live

Festivalul de Film și Istorii Râșnov 2017: globalizarea populismului, istorii ascunse și un documentar în avanpremieră

29 Iunie 2017, 09:14

Peste 40 de filme, expoziții și concerte la Cetatea Râșnov

Cea de-a noua ediție a Festivalului de Film și Istorii de la Râșnov (FFIR) va avea loc între 28 iulie și 6 august 2017, perioadă în care în grădina Cetății Râșnov, la cinematograful Amza Pellea, în Biserica Evanghelică și în Piața Unirii din oraș vor fi proiectate peste 40 de producții cinematografice, vor avea loc expoziții, un salon de carte cu 15 edituri invitate, peste 10 evenimente speciale și concerte și Școala de Vară Astra. Tema principală a FFIR 2017 este "Globalizarea Populismului".

"Ediţia de anul acesta este într-adevăr nouă și pentru că am decis să redefinim conceptul inițial al festivalului, filmul istoric, care s-a dezvoltat în cei 8 ani. Prin dezbateri, muzică, expoziții, saloane de cărți, ateliere pentru copii, descoperim istorii reale, istorii posibile, istorii personale, istorii universale, istorii muzicale, istorii scrise și istorii nescrise. Nu prezentăm o istorie oficială și atunci numele cel nou a venit în mod natural: Festivalul de Film și Istorii Râșnov. Odată cu această schimbare, urmează să lansăm și o platformă culturală online – Râșnov Society – dedicată fiecărui tip de actvitate propusă de festival. Pentru ediția de anul acesta am ales tema ‘Globalizarea Populismului’, două concepte diferite care se suprapun în prezent“, a declarat Mihai Dragomir, coordonatorul festivalului.

Printre filmele propuse de FFIR 2017 se numără documentarul Trump vs Clinton, probabil singurul proiect original despre alegerile din SUA, realizat integral înainte de rezultatul final de la Casa Albă și produs în Estul Europei, și documentarul românesc Varză, cartofi și alți demoni (r. Șerban Georgescu), o satiră a realităților curente din agricultura europeană, în naraţiunea regizorului însuşi.

Una dintre surprizele acestei ediții este avanpremiera filmului documentar Brașov 1987 - doi ani prea devreme, produs de Muzeul de Istorie Brașov și Televiziunea Română, în regia lui Liviu Tofan, la care echipa festivalului a asigurat documentarea și producția executivă. Este cea mai amplă documentare asupra momentului istoric din 15 noiembrie 1987 de la Brașov și va putea fi urmărit în avanpremieră pe 6 august la Râșnov, iar pe 15 noiembrie la Televiziunea Română. FFIR continuă parteneriatul cu Festivalul de Film Istoric de la Bordeaux și anul acesta, cunoscutul cineast și selectioner francez, Pierre-Henri Deleau, revenind în România, la Râșnov.

Încălcarea drepturilor civile este tema principală în filmul Loving (r. Jess Nichols), un omagiu adus curajului avut de un cuplu interrasial, Richard și Mildred Loving, care a petrecut primii 9 ani de căsătorie luptând pentru dreptul de a trăi ca o familie în orașul natal. Cazul lor civil, Loving vs. Virginia, a ajuns până la Curtea Supremă, care în 1967 a reafirmat drepturile fundamentale ale căsătoriei, transformând povestea lor într-una care a inspirat cuplurile de pretutindeni. Inspirat de istoria recentă discriminatorie a Statelor Unite ale Americii, Hidden Figures spune povestea ascunsă a femeilor afro-americane matematicieni care au contribuit la ascensiuea agenției spațiale NASA. Race (r. Stephen Hopkins) spune povestea lui Jesse Owens, un atlet de culoare care a făcut istorie pentru Statele Unite ale Americii care la început nu i-au oferit recunoștința binemeritată.

În program sunt incluse și filmul Neruda, în regia lui Pablo Larraín (No, Jackie), cu actorul Gael Garcia Bernal în rolul inspectorului pornit pe urmele poetului chilian premiat cu premiul Nobel, Pablo Neruda, care devine fugar în țara sa de origine la sfârșitul anilor 1940 pentru a se alătura Partidului Comunist și Land of mine, un film bazat pe fapte reale după capitularea Germaniel, în care tinerii soldați naziști au fost puși să dezamorseze minele de pe teritoriul Danemarcei. Revelatoare sunt How to Change the World, povestea pionierilor care au fondat Greenpeace și au definit mișcarea verde modernă și We Are Many (r. Amir Amirani), relatarea celei mai mari demonstrații din istoria omenirii, care a avut loc pe data de 15 februarie 2003, împotriva războiului iminent asupra Irakului.

Printre producțiile ce vor mai putea fi vizionate la Festivalul de Film și Istorii Râșnov se numără și  (M)ucenicul, care pune în discuție teme actuale fierbinți: fundamentalismul religios, identitatea sexuală, educația și felul în care societatea poate gestiona astfel de cazuri, La drum cu tata (r. Anca Miruna Lăzărescu) și 6,9 pe scara Richter (r. Nae Caranfil).

Printre evenimentele pregătite pentru vizitatori se numără și cine-concertul “Träume non Traume – Hans Richter şi re-forma filmului german”, ce prezintă pelicule mute de avangardă, cu sound-design original, concertul dedicat centenarului Ion Raţiu, “Moderno in stile antico – muzică de azi la instrumente de ieri”, creaţii româneşti contemporane, cu pasaje din scrieri de Octavian Goga şi Ion Raţiu. Biserica Evanghelică din Râșnov va găzdui, pe 30 iulie, un spectacol de muzică din tradiţia evanghelică şi extrase din opera lui Martin Luther – “Dilema cavalerului George – Reforma protestantă între Wittenberg şi Braşov”, dedicat aniversării a 500 de ani de la Reforma Protestantă, iar pe 5 august, “Ein feste Burg – memoria fortificaţiilor de piatră”, un concert în beneficiul Bisericii Evanghelice din Felmer și “Cetatea Soarelui – Europa între realitate şi utopie”, recital de orgă, cu inserturi din opera lui Tommaso Campanella.

Sub umbrela de evenimente numită Backyard Acoustic, pe scena din grădina Cetății Râșnov vor urca, pe 30 iulie, The Mono Jacks, pe 3 august, Bucium, pe 4 august, Travka, iar pe 5 august, Robin and the Backstabbers vor aduce un performance live inspirat de Reconstituirea, capodopera din 1971 a lui Lucian Pintilie.

Vizitatorii se vor putea bucura și de 5 expoziții: “Dada & Revoluția Bolșevică: Aniversarea a două revoluții culturale”, expoziție realizată de Nasui Collection & Gallery, în care artistul contemporan Daniel Brici alcătuiește o compoziție alegorică istorică pornind de la celebra partidă de șah dintre Tristan Tzara și V. I. Lenin, “Trei săptămâni în Anzi”, în prezența autorului volumului omonim, Marius Chivu, “Ion Rațiu. Un destin pentru România”, care suprinde din diferite unghiuri celebra scenă cu Ion Rațiu la tribuna Parlamentului României, în timpul mineriadei din 1991, imagini din campania electorală din 1990, respectiv fotografii din viața parlamentară a lui Ion Rațiu, alături de politicieni ca Ion Iliescu, Petre Roman sau Adrian Năstase.

Despre FFIR – Festivalul de Film și Istorii de la Râșnov

28 iulie - 6 august 2017, ediţia a IX-a

10 zile în Cetatea Râşnovului la început de august.
Fără covor roşu, fără fiţe, fără isterie, fără breaking news.
Ca să înţelegi ce ţi se întâmplă!

Subiecte relevante, filme deştepte, lectori carismatici, public inteligent, dezbateri memorabile, concerte sofisticate, clădiri venerabile, cântări exuberante în aerul nopţilor carpatine, expoziţii, standuri de cărţi.

Festivalul de Film Istoric de la Râşnov (FFIR) a apărut în anul 2009 din dorinţa valorificării unui capitol important al cinematografiei locale şi mondiale, dar şi din nevoia de a produce în spaţiul public românesc discuţii despre teme al căror impact temporal depăşeste efemeritatea clipei. S-a născut astfel un eveniment unic pe piaţa culturală românească în care Istoria şi Filmul Istoric stârnesc gânduri şi pasiuni, informează şi emoţionează, ridică întrebări şi dezbate răspunsuri. O întâmplare proaspătă şi relaxată, care înţelege să mixeze în chip firesc rigoarea şi umorul.

Cu opt ediţii la activ, FFIR face deja parte din identitatea culturală a Râşnovului, marcând spectaculoasa ascensiune a oraşului transilvan în topul naţional al destinaţiilor cultural-turistice (peste 400.000 vizitatori pe an).

Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București este co-organizator în Festivalul Internațional Shakespeare 2024, ediția   a XIV-a (16 – 26 mai)
Teatru și film 23 Aprilie 2024, 07:17

Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București este co-organizator în Festivalul Internațional Shakespeare 2024, ediția a XIV-a (16 – 26 mai)

La 30 de ani de la prima ediție a Festivalului Internațional Shakespeare care aduce la Craiova cele mai mari nume ale regiei...

Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” București este co-organizator în Festivalul Internațional Shakespeare 2024, ediția a XIV-a (16 – 26 mai)
Cannes 2024: Două filme românești, în selecția ediției
Teatru și film 23 Aprilie 2024, 06:41

Cannes 2024: Două filme românești, în selecția ediției

Filmul „Trei kilometri până la capătul lumii” se află în competiţia pentru marele premiu.

Cannes 2024: Două filme românești, în selecția ediției
...Escu de Tudor Mușatescu cu Pavel Bartoş în rolul principal - premieră la Teatrul Stela Popescu, pe 28 aprilie, la aniversare
Teatru și film 22 Aprilie 2024, 11:53

...Escu de Tudor Mușatescu cu Pavel Bartoş în rolul principal - premieră la Teatrul Stela Popescu, pe 28 aprilie, la aniversare

Pavel Bartoş va putea fi văzut în rolul titular din premiera cu ...Escu de Tudor Mușatescu a Teatrului Stela Popescu,...

...Escu de Tudor Mușatescu cu Pavel Bartoş în rolul principal - premieră la Teatrul Stela Popescu, pe 28 aprilie, la aniversare
Proiecție Sărbătoarea Paștelui în Artă, cea mai importantă poveste pictată vreodată, la Muzeul Național de Artă al României
Teatru și film 21 Aprilie 2024, 05:25

Proiecție Sărbătoarea Paștelui în Artă, cea mai importantă poveste pictată vreodată, la Muzeul Național de Artă al României

Anul filmelor de artă de la Muzeul Național de Artă al României a debutat în luna martie cu proiecția Tițian....

Proiecție Sărbătoarea Paștelui în Artă, cea mai importantă poveste pictată vreodată, la Muzeul Național de Artă al României
Program special pentru vacanța de 1 și 2 mai la Teatrul Național din București
Teatru și film 20 Aprilie 2024, 06:07

Program special pentru vacanța de 1 și 2 mai la Teatrul Național din București

Teatrul Național din București a pregătit un program special pentru vacanța de  1 și 2 mai  de anul acesta, cu nu...

Program special pentru vacanța de 1 și 2 mai la Teatrul Național din București
Festivalul Internațional de Animație ”Gulliver” 2024
Teatru și film 19 Aprilie 2024, 12:32

Festivalul Internațional de Animație ”Gulliver” 2024

Teatrul pentru Copii și Tineret ”Gulliver” se pregătește pentru ediția din acest an a Festivalului Internațional...

Festivalul Internațional de Animație ”Gulliver” 2024
Cea de-a 7-a ediție Hoinar Festival aduce la București 4 spectacole-incursiune susținute de 15 artiști de talie internațională
Teatru și film 18 Aprilie 2024, 13:24

Cea de-a 7-a ediție Hoinar Festival aduce la București 4 spectacole-incursiune susținute de 15 artiști de talie internațională

Ediția cu numărul 7 a Hoinar Festival are ca temă centrală conceptul de Carnaval și va avea loc în perioada 10 - 14 mai...

Cea de-a 7-a ediție Hoinar Festival aduce la București 4 spectacole-incursiune susținute de 15 artiști de talie internațională
Abonamente early-bird la Bucharest Opera Festival - All Puccini Edition din 12 aprilie
Teatru și film 18 Aprilie 2024, 11:04

Abonamente early-bird la Bucharest Opera Festival - All Puccini Edition din 12 aprilie

Opera Națională București anunță lansarea campaniei de vânzare a abonamentelor pentru Bucharest Opera Festival, ediția...

Abonamente early-bird la Bucharest Opera Festival - All Puccini Edition din 12 aprilie
Ascultă live

Ascultă live

12:30 - 13:00
Discuri de cinci stele
Ascultă live Radio România Cultural
10:10 - 13:00
PRIETENII DE LA RADIO
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
12:20 - 14:00
VIAȚA LA ȚARĂ
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
11:03 - 15:00
Pulsul zilei
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța AM
Ascultă live Radio România Constanța AM
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru