Ascultă Radio România Cultural Live

DOCUMENTAR: Regizorul Cristian Mungiu împlineşte 51 de ani

27 Aprilie 2019, 07:26

Cristian Mungiu, unul dintre cei mai reputaţi regizori, reprezentând generaţia postdecembristă, s-a născut la 27 aprilie 1968, la Iaşi.

Regizorul a absolvit Facultatea de Litere din Iaşi, secţia Engleză (1993), precum şi Academia de Teatru şi Film din Bucureşti, secţia Regie (1998).

Între anii 1993 şi 1994, a fost profesor de limba engleză, apoi, asistent şi ulterior secund de regie la numeroase producţii internaţionale filmate în România (1994-1998), cum ar fi: ''Căpitanul Conan'' (în regia lui Bertrand Tavernier), ''Train de vie'' (în regia lui Radu Mihăileanu), ''Beowulf'' (în regia lui Graham Baker) ş.a.

A fost jurnalist între 1987 şi 1998, perioadă în care a realizat reportaje, interviuri, şi a scris proză scurtă şi rubrici în diferite reviste.

Filmografia sa cuprinde scurtmetrajele: ''Cazul Horia Viorel'' (documentar, 1996); ''Mariana'' (ficţiune, 1997, Premiul pentru cel mai bun regizor - ''CineMaIubit'', 1997); ''Mâna lui Paulişta'' (ficţiune, 1998, Premiul Criticii pentru cel mai bun film şi cel mai bun actor - ''CineMaIubit'', 1998; filmul a reprezentat România la selecţia pentru Premiile Oscar la categoria scurtmetraje); ''Nici o întâmplare'' (ficţiune, 1999); ''Zapping'' (ficţiune, 2000, Premiul pentru cel mai bun regizor - Festivalul de film Dakino, 2000; Premiul UCIN pentru cel mai bun film de scurtmetraj, 2002); ''Corul pompierilor'' (ficţiune, 2000, Premiul pentru cel mai bun film - Săptămâna Filmului Româno-Maghiar, Sfântu Gheorghe, oct. 2001). Scurtmetrajele sale au fost prezentate la numeroase festivaluri internaţionale.

A scris scenariile pentru lungmetrajele: ''Tina şi mama ei'' (1998); ''Cartier'' (1999, Premiul ONC; Premiul ''Hartley Merrill / Jean Negulescu'' pentru Cel mai bun Scenariu de ficţiune în anul 2000, la competiţia internaţională de la Los Angeles). În urma concursurilor de scenarii a câştigat prime de finanţare (''Nici o întâmplare'', ''Corul pompierilor'', ''Zapping'').

Lungmetrajul ''Occident'' (ficţiune, 2002) s-a bucurat şi în ţară şi în străinătate de un mare succes de public şi de critică, primind Premiul ONC pentru debut (2000). A fost prezentat la Festivalul internaţional de la Cannes din 2002, secţiunea ''Quinzaine des realisateurs''. Acelaşi film a primit ''Hubert Balls Award Of The International Film Festival Rotterdam'' (2001); Marele Premiu al Festivalului Internaţional de Film Transilvania (2002), Premiile UCIN pe anul 2002 pentru regie şi pentru scenariu. La Festivalul Internaţional al Filmului de la Sofia din 2003, ''Occident'' a primit unul din cele mai importante premii, cel acordat de Juriul Criticii Internaţionale (FIPRESCI).

Filmul ''4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile'' (2007) i-a adus celebritatea, prin selectarea sa de către juriul Festivalului de Film de la Cannes. După ce a primit Premiul acordat de către Federaţia Internaţională a Presei Cinematografice şi Premiul acordat de Administraţia Educaţiei Naţionale din Franţa, regizorul a fost răsplătit cu Marele Premiu al Festivalului Internaţional de Film de la Cannes - Palme d'Or, în acelaşi an primind şi Premiul ''Cel mai bun regizor european''. De asemenea, ''4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile'' a fost nominalizat şi la premiile Globul de Aur (2008).

"4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile" a primit, la 27 martie 2008, trofeul Gopo pentru cel mai bun film de lungmetraj, precum şi premiul pentru regie, potrivit http://www.premiilegopo.ro. În 2009, acelaşi film a câştigat categoria de Cel mai bun film european la prestigioasele Premii Goya.

Premiera unei noi producţii a scenaristului şi regizorului român, cu titlul ''Amintiri din Epoca de Aur'', a avut loc la 18 septembrie 2009. Producţia este un film colectiv constând dintr-o serie de şase scurtmetraje, grupate în două părţi, care au fost lansate succesiv. Comedia prezintă o serie de legende urbane care circulau în perioada dictaturii comuniste din România. Prima parte, intitulată ''Amintiri din Epoca de Aur 1: Tovarăşi, frumoasă e viaţa!'', a avut premiera în cinematografe la 18 septembrie 2009, iar partea a doua, ''Amintiri din Epoca de Aur 2: Dragoste în timpul liber'', în 21 octombrie 2009.

Un ciclu de filme realizate de Cristian Mungiu a fost prezentat în perioada 12-15 aprilie 2012, de către Institutul Cultural Român de la Madrid, la prestigiosul Circulo de Bellas Artes, pentru a face cunoscută în Spania întreaga operă a regizorului român.

Cristian Mungiu a primit la 27 mai 2012, premiul pentru cel mai bun scenariu, în cadrul Festivalului de la Cannes, pentru filmul ''După dealuri''. De asemenea, dublul trofeu de interpretare a fost acordat actriţelor Cosmina Stratan şi Cristina Flutur.

Lungmetrajul a mai câştigat marele premiu al secţiunii Filmmakers of Tomorrow - FEDEORA la Festivalul Internaţional de la Haifa, trofeu acordat de un juriu desemnat de Federaţia Criticilor de Film din Europa şi Zona Mediteraneană. Totodată, ''După dealuri'' a fost desemnat cel mai bun film la Festivalul de la Vukovar (Croaţia) şi la Herceg Novi (Muntenegru). La acestea se adaugă încă două premii internaţionale, Premiul Astor de Oro la cea de-a 27-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Mar del Plata, Argentina, şi Premiul Special al Juriului la cea de-a 50-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film de la Gijon, Spania. Lungmetrajul a fost nominalizat şi la premiile decernate de Academia de Film Europeană, dar şi la premiile Satellite, acordate în cinematografia independentă din SUA.

''După dealuri'' a avut premiera de gală, la 25 octombrie 2012, la Cinema Patria din Bucureşti şi a reprezentat propunerea României, la Oscar, pentru cel mai bun film străin în 2013. Filmul a ajuns pe lista scurtă, însă nu a fost unul dintre peliculele nominalizate. În ianuarie 2013, lungmetrajul a fost marele câştigător al galei Best Film Fest, fiind desemnat cel mai bun film românesc al anului 2012.

Deşi Cristian Mungiu a refuzat ca filmul său multipremiat la Festivalul de la Cannes, "După dealuri", să fie luat în consideraţie de juriul UCIN (cum a procedat în 2012 şi Cristi Puiu cu ''Aurora''), acestuia i s-a conferit in absentia un Premiu de Excelenţă, cu prilejul decernării premiilor Uniunii Cineaştilor în martie 2013.

Membru al juriului celei de-a 66-a ediţii a Festivalului de la Cannes din mai 2013, Cristian Mungiu a fost decorat cu distincţia de Ofiţer al Ordinului Artelor şi Literelor, de ministrul francez al culturii, Aurélie Filippetti, care l-a caracterizat pe acesta, ca fiind ''liderul unei noi generaţii de cineaşti români şi europeni (...) hotărâţi să întoarcă definitiv pagina cinematografiei din epoca Ceauşescu''. În 2017, Cristian Mungiu a fost preşedintele Juriului Secţiunii Cinéfondation şi scurtmetraje din cadrul Festivalului de la Cannes.

La 19 mai 2016, a fost lansată drama ''Bacalaureat'', scrisă, produsă şi regizată de Cristian Mungiu, avându-i în rolurile principale pe Adrain Titieni şi pe Maria-Victoria Drăguş. La Festivalul de la Cannes din acelaşi an, pelicula i-a adus premiul pentru regie. La 8 ianuarie 2018, lungmetrajul a fost desemnat cel mai bun film străin la premiile National Society of Film Critics (NSFC), una dintre cele mai prestigioase asociaţii de critici de cinema din Statele Unite ale Americii.

Regizorul Cristian Mungiu a primit, la 10 mai 2017, trofeul Festivalului Serilor Filmului Românesc, în cadrul Galei ce a deschis a VIII-a ediţie a evenimentului. Ediţia din 2017 i-a fost dedicată, atunci împlinindu-se zece ani de când pelicula "4 luni, 3 săptămâni, 2 zile" a primit premiul Palm d'Or.

Cristian Mungiu este membru al Uniunii Cineaştilor din România (UCIN) din 1998. În prezent, face parte din Comisia de relaţii externe şi organizare de evenimente din cadrul UCIN, potrivit http://www.ucin.ro/staff.html.

La data de 28 mai 2007, prin decret prezidenţial, i-a fost conferit Ordinul Naţional ''Steaua României'' în grad de Cavaler, ''pentru contribuţia sa, prin care s-a evidenţiat ca exponent al tinerei generaţii de regizori români, la promovarea la nivel mondial a cinematografiei naţionale''.

În ziua de 24 octombrie 2012, în cadrul unei ceremonii desfăşurate în Sala Regilor a Palatului Elisabeta, Cristian Mungiu a fost distins cu Medalia "Crucea Casei Regale a României".

Din 2016, este membru al Academiei de Arte şi Ştiinţe Cinematografice din SUA, potrivit https://www.imdb.com.

La 20 octombrie 2017, Cristian Mungiu a primit Legiunea de Onoare în grad de Cavaler, decoraţia fiindu-i înmânată de ambasadoarea Franţei la Bucureşti, Michele Ramis.

În iunie 2017, regizorul român a fost preşedintele juriului Festivalului Internaţional de Film de la Shanghai.

AGERPRES

„Regele nu moare”, un album foto dedicat cuplului de actori Victor Rebengiuc și Mariana Mihuț
Teatru și film 15 Aprilie 2024, 13:15

„Regele nu moare”, un album foto dedicat cuplului de actori Victor Rebengiuc și Mariana Mihuț

Albumul foto „Regele nu moare” , dedicat actorilor Victor Rebengiuc și Mariana Mihuț , va fi lansat oficial...

„Regele nu moare”, un album foto dedicat cuplului de actori Victor Rebengiuc și Mariana Mihuț
"REVIZORUL", în premieră la TEATRUL MIC
Teatru și film 15 Aprilie 2024, 13:12

"REVIZORUL", în premieră la TEATRUL MIC

Teatrul Mic  anunță  premiera oficială a spectacolului „REVIZORUL”  de  Nikolai Gogol , regia...

"REVIZORUL", în premieră la TEATRUL MIC
Actorul Dan Nuțu, omagiat cu Premiul pentru Întreaga Activitate la Gala Premiilor Gopo 2024
Teatru și film 15 Aprilie 2024, 11:30

Actorul Dan Nuțu, omagiat cu Premiul pentru Întreaga Activitate la Gala Premiilor Gopo 2024

"Eroii lui Nuţu caută, se caută, par a fi însăşi materializarea neliniştii juvenile, dar nu a celei agresiv...

Actorul Dan Nuțu, omagiat cu Premiul pentru Întreaga Activitate la Gala Premiilor Gopo 2024
Caravana Shakespeare vine la București
Teatru și film 15 Aprilie 2024, 10:12

Caravana Shakespeare vine la București

Pe 17 aprilie, Caravana Shakespeare sosește la București și aduce, în premieră , „Operele complete ale lui...

Caravana Shakespeare vine la București
Documentare despre Ilie Năstase și Amy Winehouse și filme pentru întreaga familie, în luna aprilie la Happy Cinema
Teatru și film 14 Aprilie 2024, 05:09

Documentare despre Ilie Năstase și Amy Winehouse și filme pentru întreaga familie, în luna aprilie la Happy Cinema

În luna aprilie, Happy Cinema aduce publicului o selecție vastă de filme, potrivite pentru toate gusturile și...

Documentare despre Ilie Năstase și Amy Winehouse și filme pentru întreaga familie, în luna aprilie la Happy Cinema
Actorul Constantin Cojocaru a decedat la 78 de ani
Teatru și film 13 Aprilie 2024, 12:46

Actorul Constantin Cojocaru a decedat la 78 de ani

Marele actor Constantin Cojocaru  s-a stins din viață la vârsta de 78 de ani. Anunțul a fost făcut de Unteatru,...

Actorul Constantin Cojocaru a decedat la 78 de ani
"Remember me - Eterna strălucire a uitării", regia Monicăi Pop, în premieră pe 15 și 29 aprilie la Teatrul Național
Teatru și film 13 Aprilie 2024, 05:23

"Remember me - Eterna strălucire a uitării", regia Monicăi Pop, în premieră pe 15 și 29 aprilie la Teatrul Național

Remember me - Eterna strălucire a uitării  își va aștepta primii spectatori în 15 și 29 aprilie, fiind...

"Remember me - Eterna strălucire a uitării", regia Monicăi Pop, în premieră pe 15 și 29 aprilie la Teatrul Național
Shakespeare Dimensions – o experiență imersivă unică în România - în premieră, la Festivalul Internațional Shakespeare, Craiova
Teatru și film 11 Aprilie 2024, 12:29

Shakespeare Dimensions – o experiență imersivă unică în România - în premieră, la Festivalul Internațional Shakespeare, Craiova

Anul acesta, Festivalul Internațional Shakespeare, Craiova aduce în premieră o experiență imersivă unică în...

Shakespeare Dimensions – o experiență imersivă unică în România - în premieră, la Festivalul Internațional Shakespeare, Craiova
Ascultă live

Ascultă live

11:00 - 12:00
Soundcheck
Ascultă live Radio România Cultural
10:10 - 13:00
PRIETENII DE LA RADIO
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
11:05 - 12:00
CĂRUȚA 4X4
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
Acum live
Radio România Braşov FM
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța AM
Ascultă live Radio România Constanța AM
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru