Despre radio

Radio România Cultural

„România Cultural” a fost înființat în anul 1952 și a purtat de-a lungul timpului mai multe denumiri. Radio România Cultural este singurul post de radio din țară dedicat știrilor culturale, capodoperelor teatrului și muzicii. Programul său cuprinde: știri culturale, radiojurnale, transmisiuni directe și corespondențe de la marile evenimente culturale, festivalurile și galele importante din România și din lume, piese de teatru celebre, mari biografii scenarizate, emisiuni pentru copii, emisiuni în sprijinul școlii etc. RRC este un post cu acoperire națională. Programele sale sunt difuzate exclusiv pe unde ultrascurte (rețeaua 2 FM) 24 de ore din 24.

Echipa Radio România

Radu Croitoru - Manager


Radu Croitoru şi-a început activitatea de jurnalist de radio în anul 1999, când era student la Facultatea de Litere a Universităţii Alexandru Ioan Cuza din Iaşi. La Radio Iaşi a lucrat ca reporter, redactor şi, ulterior, ca producător al Redacţiei Ştiri, a realizat emisiuni matinale de actualităţi şi talk show-uri pe teme de politică internă şi internaţională.

Oltea Serban-Parau - Consilier


Oltea Şerban-Pârâu are o consistentă experienţă în managementul cultural şi în presa românească, începând cu radioul şi presa scrisă şi încheind cu televiziunea şi presa culturală on line. Activitatea ei este legata la ora actuala de Târgul Internațional de Carte Gaudeamus, Festivalul Internațional al Orchestrelor Radio – RADIRO, alte proiecte speciale culturale de anvergura ale Radio Romania. Este deținătoarea unui doctorat în muzicologie la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, este membră a Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România, a Uniunii Criticilor Muzicali „Mihail Jora” şi a Asociaţiei Române a Femeilor în Artă. Activitatea ei publicistică se traduce în mii de articole publicate în presa scrisă, majoritatea pe teme muzicale, în mii de minute de emisiuni şi programe de radio şi în numeroase emisiuni şi apariţii TV. A fost distinsă cu mai multe premii, printre care Premiul pentru originalitatea profilului radiofonic al Consiliului Naţional al Audiovizualului şi Premii pentru publicistică ale Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din România.

Este semnatara traducerii şi articolelor privind compozitorii români pentru Larousse – Dicţionar de mari muzicieni – şi a celor din secţiunea muzicală a Micului dicţionar enciclopedic. O fişă completă ar cuprinde şi o intensă activitate de consilier muzical, artistic şi de presă al unor instituţii muzicale şi festivaluri naţionale şi internaţionale prestigioase, coordonarea redacţională a unor publicaţii muzicale, participări în jurii ale unor importante competiţii muzicale naţionale şi internaţionale, activitatea de producător de apariţii discografice, de spectacole complexe, de director aristic al unor turnee şi proiecte culturale precum Pianul călător, Duelul viorilor, Vioara lui Enescu la sate, Flautul de aur, Cele trei dive. A condus timp de şapte ani postul particular Radio Romantic, între 2005 şi 2013 a fost redactorul şef al postului public Radio România Cultural, între 2013 şi 2015 a condus Centrul Cultural Media Radio România, structură ce cuprinde toate entităţile cu activitate, misiune şi vocaţie culturală din Societatea Română Radiodifuziune. Din 2009 şi până în 2015 a fost şi director artistic al Orchestrelor şi Corurilor Radio.

„Unicitatea postului Radio România Cultural reprezintã o provocare. Personal, cred cã lamentãrile privind faptul cã lumea nu mai vine la concerte, nu mai citeste sau nu mai intrã în sala de spectacol sau cã Radio România Cultural are o audientã prea micã, ar trebui înlocuite cu o stare realã de cãutare de solutii si din partea celor care produc cultura. Se poate presupune cã, dacã lumea nu vine cãtre culturã, desi stie ce este aceasta si la ce foloseste, probabil cã existã o problemã de relevantã a actului cultural pentru potentialul sãu receptor. Sunt convinsã cã existã o categorie de ascultãtori de radio care nu sunt multumiti de ceea ce au la dispozitie acum în FM – desi oferta este, cel putin numeric, extrem de bogatã – si care ar asculta cu plãcere informatii din domeniul culturii, cu conditia ca ele sã fie „împachetate” în stilul anului 2006. De ce nu am aborda într-o cheie ludicã si cultura? De ce nu am avea curajul de a le demonstra si într-o manierã radiofonicã ascultãtorilor din zilele noastre cã, atunci când vorbesti despre culturã, poti avea o voce seninã, poti glumi, poti comunica într-adevãr. Cred cã se poate face culturã cu bucurie.

Cred cã stârnirea curiozitãtii, lãrgirea spatiului acordat „povestilor”, în detrimentul „cursurilor” ar fi solutia cresterii atractivitãtii acestui program si pentru alte categorii de public, ca si pentru un numãr mai mare de ascultãtori din categoria de public vizatã pânã acum. O parte dintre noi au încercat deja sã coboare din turnul de fildes si sã încerce sã atragã ce se mai poate atrage cãtre bun gust, culturã si valoare. Cred cã astfel avem sanse sã ne placã tot mai mult lumea în care vor trãi copiii nostri. Dacã vom continua sã ne plângem pe tema disparitiei lente a culturii (fie ea româneascã sau universalã) e foarte posibil sã constatãm cã avem noi însine o consistentã contributie la aceasta.”

Sorina Goia - Redactor șef actualităţi muzicale


Coordonează şi prezintă din 2005 linia de actualitate muzicală la Radio România Cultural prin emisiunea Oaza de muzică. De mai bine de opt ani, Oaza de muzică este singurul program de acest tip care difuzează toate genurile muzicale promovate de Radio România – clasic, jazz, coral, operă, muzică uşoară, tradiţională, folclor, crossover etc.

Adina Dragomir - PR


Adina Dragomir este PR şi producătoarea emisiunii Oraşul Vorbeşte, una dintre cele mai ascultate emisiuni de la Radio România Cultural. A absolvit Facultatea de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării din cadrul Universităţii Bucureşti şi are un masterat în comunicare şi relaţii publice la Facultatea de Litere. Din 2007 până în prezent a lucrat ca jurnalist la Radio România Cultural. Din 2016 se ocupă şi de partea de comunicare, unul dintre obiectivele ei fiind o notorietate cât mai mare a postului Radio România Cultural.

Contactează-ne

Contact