Diaspora – Invitată – Cătălina Curceanu,cercetător principal la Laboratori Nazionali di Frascati dell’INFN – Italia
6 octombrie 2016
NOBEL 2016: Oliver Hart și Bengt Holmström, premiul Nobel pentru Economie
10 octombrie 2016

Deschiderea bienalei timișorene de arhitectură – BETA 2016

În 1 octombrie 2016 a avut loc deschiderea bienalei timișorene de arhitectură, la Muzeul de Artă din Timișoara.  Evenimentul cu o deschidere euroregională a reunit o serie de colaboratori și invitați din țară și străinătate care vor participa la cele peste 30 de proiecte, unele organizate în premieră națională. BETA 2016 – bienala timișoreană de arhitectură, se va desfășura în perioada octombrie – noiembrie, în mai multe locații din Timișoara, și este structurată prin intermediul a trei categori: educație, profesie și oraș.

Vlad Gaivoronschi, președintele Ordinului Arhitecților din România, Filiala Timiș – instituție organizatoare a bienalei, declară că “interesul pentru evenimentele din domeniul arhitecturii este în creștere. BETA este un eveniment de importanță euroregională care se înscrie într-o politică națională a Ordinului de a deschide dialogul cu publicul”.

Importanța acestui eveniment a fost evidențiată, în cadrul unei conferințe de presă, și de către viceprimarul Timișoarei – Dan Diaconu: “OAR face o schimbare importantă pentru rolul arhitectului în comunitate, în general. Tema bienalei se transformă într-o platformă de dialog, care ne aduce pe toți împreună.

Programul bienalei de arhitectură cuprinde peste 30 de evenimente organizate în parteneriat cu diferite organizații din Timișoara, din țară și din euroregiune. “Orașul ne privește și este important să-l folosim, dezvoltăm și îmbunătățim împreună, cu grijă pentru viitor. Deschidem bienala cu vernisarea expoziției-concurs, prin expunerea celor 61 de lucrări selecționate de juriu. Proiectele provin din Serbia, Ungaria și România și vor fi expuse la Muzeul de Artă până în 15 octombrie, urmând să fie apoi adoptate de diverși proprietari de vitrine din zona Cetate și prezentate publicului larg, accentuând astfel faptul că o fațadă, sau o vitrină, este spațiu public. De asemenea, invităm timișorenii să participe la campania Privește Orașul! Scopul acesteia este acela de a ne aduce aminte că înainte să fim cu toții diferiți și speciali, suntem cu toții la fel – locuitori ai acestui oraș, de care trebuie să avem grijă împreună.”, a spus Oana Simionescu, coordonatoarea evenimentului.

Primul eveniment la care sunt invitați arhitecți, designeri de interior, dar și publicul larg este LIGHT EDU Symposium, cu un program de dezbateri în 4 – 5 octombrie, la Consiliul Județean Timiș. “Este ocazia de a participa la un eveniment internațional dedicat designului de iluminat, în contextul în care Timișoara a fost primul oraș european iluminat electric și va fi în curând capitală culturală europeană, urmând strategia: “Luminează orașul prin tine”. Iluminatul este cea mai rapidă și cea mai directă modalitate de comunicare non-verbală prin care un spațiu poate fi perceput, fiind cel mai important element de design care afectează evaluarea vizuală a unui spațiu. La nivel urban, lumina devine unul dintre cele mai puternice instrumente pentru activarea orașelor pe timp de noapte, având un rol social, cultural și creativ extrem de important”, a spus Alexandra Maier, coordonator LIGHT EDU Symposium.

Art Encounteres derulează un proiect concurs în cadrul BETA și lansează artiștilor o provocare: “tratarea unei teme clasice, cu importantă încărcătură istorică pentru timișoreni. Dorim să găsim răspunsuri la întrebarea cum poate arta contemporană a secolului XXI să trateze în manieră actuală tema unei statui ecvestre a prințului Eugeniu de Savoya, cel care acum 300 de ani elibera Timișoara de sub ocupația otomană. Concursul își propune să stârnească imaginația și dialogul, fiind doar un exercițiu de concept și proiectare. O selecție a propunerilor va fi expusă publicului în perioada 20-21 octombrie la Fundația Interart Triade”, a transmis Cristina Olteanu, director Art Encounters.

La începutul lunii noiembrie, timișorenii sunt invitați să participe la Upgrade My City, două zile de inspirație și acțiune, organizate în 4 secțiuni: Urbanism, Sănătate, Educație și Antreprenoriat. Cu ajutorul celor 12 speakeri selectați cu atenție pentru expertiza și abilitatea lor de a inspira, 12 proiecte destinate evoluției orașului, al partenerilor și participanților, aspirăm la un oraș mai bun!

“Oraşul este casa casei noastre, este locul identității noastre, locul de reîntoarcere și apartenență, locul poveștilor și relaților care ne dau semnificație. Când privim orasul, cu prezenţă şi atenţie, conştientizăm că și el ne privește, exact cum îl privim noi. Orașul este însumarea noastră și, mai precis, a modului în care noi îl privim. Dezvoltarea orașului nu poate fi responsabilitatea exclusivă a administrației publice. Resursele acesteia sunt limitate și chiar de-ar fi foarte mari, tot nu s-ar putea compara cu resursele cetățenilor. Upgrade My City este programul prin care identificăm, promovăm și implementăm ideile care pot îmbunătăți calitatea vieții în oraș, prin implicarea la scară largă a administrației publice, sectorului privat, mediului academic și societatii civile”, a spus Dan Bugariu, coordonatorul proiectului și fondatorul Asociației Smart City.

Tema bienalei este Privește Orașul și este o invitație către locuitorii orașului să-l privească din perspective diferite, să intre în dialog cu profesioniști precum arhitecții, dar și cu administrația, cu scopul ca toate aceste grupuri să colaboreze pentru un mediu urban sănătos.

OAR Timiș își propune să comunice societății că arhitectura reprezintă un act de cultură de interes public, cu implicaţii urbanistice, economice, sociale şi ecologice, având ca obiective promovarea arhitecturii de calitate în toate formele și manifestările sale, creerea și susținerea unui mediu de interacțiune (între corpul profesional, administrație, societate civilă și diverși stakeholderi), adaptarea educaţiei de arhitectură la tendinţele mediului socio-economic şi cultural, precum și promovarea identităţii culturale euroregionale în context național și internațional.

 Pentru detalii vă rugăm să accesați pagina http://betacity.eu/ro/ sau să ne trimiteți un email pe adresa contact@betacity.eu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *