Ascultă Radio România Cultural Live

CENTENARUL FILMULUI ROMÂNESC LA CASTELUL STURDZA de la Miclăușeni

04 Septembrie 2018, 13:19

Iubitorii de film sunt invitați la două seri speciale, alături de Irina-Margareta Nistor, invitatul special al Caravanei

Caravana celor 100 de filme ajunge la Castelul Sturdza, pe 7 și 8 septembrie, cu filmele: Ștefan Luchian (regia Nicolae Mărgineanu) și Viața nu iartă (regia Iulian Mihu și Manole Marcus).

Vizionarea filmelor se va face după programul Caravanei, care include Expoziția și documentarul AGERPRES, dedicate Centenarului Marii Uniri.

Program Centenarul Filmului Românesc: 7-8 septembrie 2018, comuna Butea, Castelul Sturdza de la Miclăușeni

Vineri, 7 septembrie 2018

17.00 – Vernisajul expoziției de fotografie AGERPRES – România: Evoluție

20.30 – Proiecția filmului – Viața nu iartă (regia: Iulian Mihu, Manole Marcus). Prezintă: Irina-Margareta Nistor

Sâmbătă, 8 septembrie 2018

17.00 – Proiecția filmului documentar AGERPRES – Marea Unire, România la 100 de ani

20.30 – Proiecția filmului - Ștefan Luchian (regia: Nicolae Mărgineanu). Prezintă: Irina-Margareta Nistor

Invitatul special la cele două proiecții este Irina-Margareta Nistor, consultantul și ambasadorul proiectului.

INTRAREA LA EVENIMENTELE CENTENARULUI FILMULUI ROMÂNESC ESTE LIBERĂ.

COMUNA BUTEA ȘI CASTELUL DE LA MICLĂUȘENI INTRĂ PE HARTA CELOR 100 DE LOCALITĂȚI DIN CENTENARUL FILMULUI ROMÂNESC

În calitate de primar al comunei Butea, pe raza căreia se află acest loc minunat, Castelul Sturdza, salut inițiativa organizatorilor acestui eveniment remarcabil, inspirat  de Anul Centenar. Caravana Centenarului Filmului Românesc nu este doar un act artistic, care readuce în atenția publicului cinefil creații reprezentative ale cinematografiei din România și Republica Moldova, ci este și un act de unitate în identitatea națională. Suntem încântați și onorați să fim, alături de Castelul Sturdza din Miclăușeni, gazdele acestui eveniment și să așezăm împreună încă două borne pe harta circuitului cultural al celor 100 de filme, precizează Primarul comunei Butea, Anton Anti.

Primăria Butea și Castelul de la Miclăușeni sunt instituții partenere în cadrul evenimentelor Centenarului Filmului Românesc, desfășurate între 7 și 8 septembrie la Castelul Sturdza.

DESPRE EXPOZIȚIE

Expoziția Fotografică România: Evoluție va putea fi văzută în cadrul caravanei și va cuprinde unele din cele mai importante momente din Arhiva Fotografică AGERPRES, dedicată Marii Uniri.

DESPRE FILME

Ștefan Luchian (1981)

Filmul Ștefan Luchian este o minunată parabolă care descoperă condiția artistului, care se definește prin suferință. Pictorul Ştefan Luchian este cunoscut după nume de multă lume, dar foarte puţini au aflat de povara durerii pe care a dus-o, de lipsurile materiale, de invidia răzbunătoare a colegilor de breaslă, de iubita care l-a trădat şi s-a căsătorit cu altul și, în sfârșit, de boala cruntă care l-a silit să stea o lungă perioadă imobilizat la pat şi să picteze cu penelul legat de antebraț din cauza paraliziei.

Pelicula prezintă viaţa pictorului fără a insista pe detalii biografice, întrucât insistă asupra condițiilor vitrege în care un Creator a știut să-și înveșnicească opera artistică.

Viața nu iartă (1957)

Viața nu iartă este filmul de debut al regizorilor Iulian Mihu şi Manole Marcus. Pelicula cinematografică este o ecranizare a povestirilor Moartea tânărului cu termen redus, Întoarcerea tatei din război şi Pe câmpia de sânge a Mărăşeştilor, de Alexandru Sahia. Inspirat din opere literare și din realități imediate, filmul prezintă războiul în toată mizeria lui fizică şi morală, spunând adevăruri dureroase.

Este un film cețos, care abundă de prim-planuri, gros-planuri și filmări speciale, care constituie un punct de cotitură în istoria cinematografiei românești.

DOCUMENTARUL AGERPRES „ROMÂNIA LA 100 DE ANI” VA FI PROIECTAT ÎN DESCHIDERE

Co-organizator al evenimentului – AGERPRES - va prezenta în deschiderea evenimentelor, Documentarul dedicat Centenarului României: „România la 100 de ani”.Redacţia Video din cadrul Agenţiei Naţionale de presă AGERPRES prezintă în documentarul realizat cu ocazia Centenarului Marii Uniri de la 1918 cum a fost realizat acest deziderat al românilor. Povestea pleacă de la contextul istoric internaţional, ajungând la trăirile oamenilor de rând, care şi-au dorit un singur lucru: o ţară în care există acelaşi grai, acelaşi port, aceeaşi simţire, fără graniţe.

Filmările au fost realizate pe teritoriul României, dar şi în Bucovina de Nord şi în Basarabia. Filonul istoric, cu date precise, este păstrat în documentar prin intervenţiile mai multor istorici, care preiau rolul naratorilor, iar latura dramatică, emoţională este pusă în scenă prin intermediul oamenilor care, prin mărturiile lor, evocă momentele trăite de străbunii lor sau chiar de ei. Documentarul „Marea Unire - România, la 100 de ani” este realizat de Mihuţ Năstăsache, Marilena Stănescu şi Sergiu Olteanu. Imaginea este semnată de Alfred Schupler, Sergiu Olteanu şi Andrei Cârlan. Reporteri au fost Marilena Stănescu, Mihuţ Năstăsache şi Camelia Moise. Grafica, sunetul şi montajul sunt semnate de Andrei Cârlan, asistent tehnic fiind Alex Vintilescu.

Intrarea la proiecții este gratuită, în limita locurilor disponibile.

DESPRE CASTELUL STURDZA

Castelul Sturdza de la Miclăușeni este un important monument istoric de artă gotică, dar și un simbol al forței și al rezistenței. Construit între anii 1880-1904 de către George A. Sturdza şi soţia sa Maria, născută Ghica, castelul are o poveste tumultuoasă, întrucât a rezistat războiului și a fost la un pas de distrugere în urma mai multor incendii. În timpul Primului Război Mondial, castelul a adăpostit un spital militar, iar Maria Ghica și Ecaterina Cantacuzino au ajutat răniții ca infirmiere. Între anii 1960-1968, Castelul de la Miclăușeni a devenit sediul Centrului de Plasament pentru copii cu handicap psihic sever, aici funcționând și școală specială. În pofida năpastelor, edificiul a fost renovat, iar o parte a complexului devenit muzeal a fost adaptat unui sistem hotelier.

Din 2001, de când castelul a fost retrocedat Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, s-au făcut ample lucrări de renovare care au avut ca scop conservarea timpului istoric de care aparține monumentul arhitectural, care pare rupt dintr-un film dedicat României Mari. Drept urmare, în anul 2003, regizorul Sergiu Nicolaescu a turnat aici câteva scene din filmul Orient Express.

   

DESPRE CENTENARUL FILMULUI ROMÂNESC

       ​Inițiat de ARTIS și Asociația Obștească MIA, organizat de Primăria Municipiului Iași şi Ateneul din Iaşi, Centenarul Filmului Românesc a fost lansat anul acesta, pe 3 februarie, la Iași, orașul care a înregistrat momente importante din cadrul Marii Uniri a României.

Centenarul Filmului Românesc este un proiect desfășurat în cadrul programului Centenar al Primăriei Municipiului Iași (2017-2020).

Despre ARTIS (Iași)

       ​Din dragoste pentru film și din pasiune pentru organizarea de evenimente, s-a conturat, în anul 2016, Asociația ARTIS. Echipa este alcătuită din membri alumni ai Asociației Studenților Jurnaliști (ASJ), împreună cu care organizează, de 9 ani, festivalul Serile Filmului Românesc.

       ​Anul acesta, pentru a celebra împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire, ARTIS a inițiat un nou proiect, produs și organizat de Primăria Municipiului Iași, în colaborare cu Asociația Obștească MIA: Centenarul Filmului Românesc. Co-organizator al proiectului este Agenția Națională de Presă AGERPRES.

Despre Asociația Obștească MIA (Chișinău)

       ​AO „MIA” este o asociație non-profit, creată cu scopul de a stimula producția independentă de film și TV, de a promova cultura audiovizuală și de a educa consumatorul prin intermediului imaginilor în mișcare.

Fondată în anul 2000,  „MIA” a realizat diverse proiecte – de la producții video, TV și film la campanii sociale de amploare, de la training-uri, seminare și instruiri la evenimente de impact național.

Un eveniment inițiat de: ARTIS și Asociația Obștească „MIA” (Protecția și Dezvoltarea Mediului  Audiovizual Informațional) din Chișinău

Co-organizator: Agenția Națională de Presă AGERPRES

PARTENERI

În colaborare cu: Asociația Studenților Jurnaliști

Partener academic: Universitatea „Petre Andrei” din Iași

Parteneri: Dacin Sara, Institutul Cultural Român

PARTENERI MEDIA

●   ​Partener media principal: AGERPRES

●   ​Frecvența de încredere: Radio România Cultural

●   ​Televiziunile Centenarului: Antena 3, TVR IAȘI

●   ​Parteneri media naționali: Europa FM, SMART FM, Cinefan, miscareaderezistenta.ro, România Liberă, AARC.ro, Filmsi.ro, movienews.ro, Cooperativa urbană, Flacăra, fundația culturală magazin istoric

●   ​Partener media regional: VIVA FM

●   ​Parteneri media locali: Viva FM Iași, Zile și Nopți Iași, Evenimentul Regional al Moldovei, Ziarul de Iași, Iași FUN, Radio Iași, Iași TV LIFE, Suplimentul de Cultură

●   ​Lobby blog: Cineamator, Cinemil, cefilmevad.ro,piratulcinefil.wordpress.com, filme-carti.ro, raluka-fă-teauzit.blogspot.com, semnebune.ro

●   ​Parteneri media Republica Moldova: Radio Chișinău, TVR Moldova, Diez.md

●   ​Monitorizat de: zelist.ro

●   ​Ne mișcă cei de la: ZigZag prin România

ON-LINE

Facebook: www.facebook.com/100filme.ro

Instagram: https://www.instagram.com/centenarulfilmului

Site: 100filme.ro

                                                           

Abonamente early-bird la Bucharest Opera Festival - All Puccini Edition din 12 aprilie
Teatru și film 18 Aprilie 2024, 11:04

Abonamente early-bird la Bucharest Opera Festival - All Puccini Edition din 12 aprilie

Opera Națională București anunță lansarea campaniei de vânzare a abonamentelor pentru Bucharest Opera Festival, ediția...

Abonamente early-bird la Bucharest Opera Festival - All Puccini Edition din 12 aprilie
„IULIA. Atunci când viața te lasă să alegi” - o adaptare la prezent a dramaturgiei clasice, în premieră la Teatrul Metropolis
Teatru și film 17 Aprilie 2024, 18:25

„IULIA. Atunci când viața te lasă să alegi” - o adaptare la prezent a dramaturgiei clasice, în premieră la Teatrul Metropolis

Vineri, 26 aprilie 2024 , începând cu ora 19:30 , la Sala Mică a Teatrului Metropolis , are loc premiera oficială...

„IULIA. Atunci când viața te lasă să alegi” - o adaptare la prezent a dramaturgiei clasice, în premieră la Teatrul Metropolis
Ilie Năstase, înconjurat de sportivi, vedete și mii de fani la premiera documentarului NASTY
Teatru și film 17 Aprilie 2024, 17:10

Ilie Năstase, înconjurat de sportivi, vedete și mii de fani la premiera documentarului NASTY

Premiera documentarului NASTY , despre viața și cariera lui Ilie Năstase , a adus împreună unii dintre cei mai...

Ilie Năstase, înconjurat de sportivi, vedete și mii de fani la premiera documentarului NASTY
Program special pentru vacanța de 1 și 2 mai la Teatrul Național din București
Teatru și film 17 Aprilie 2024, 14:07

Program special pentru vacanța de 1 și 2 mai la Teatrul Național din București

Teatrul Național din București a pregătit un program special pentru vacanța de  1 și 2 mai  de anul acesta, cu nu...

Program special pentru vacanța de 1 și 2 mai la Teatrul Național din București
Conferințele Operei, Bal Mascat, Callas-Pellea și Coppelia în aprilie pe scena ONB
Teatru și film 15 Aprilie 2024, 13:28

Conferințele Operei, Bal Mascat, Callas-Pellea și Coppelia în aprilie pe scena ONB

Marți, 16 aprilie, de la ora 18:30 , invitatul special al Operei Naționale București, în cadrul ciclului de conferințe...

Conferințele Operei, Bal Mascat, Callas-Pellea și Coppelia în aprilie pe scena ONB
Proiecție Sărbătoarea Paștelui în Artă, cea mai importantă poveste pictată vreodată, la Muzeul Național de Artă al României
Teatru și film 15 Aprilie 2024, 13:25

Proiecție Sărbătoarea Paștelui în Artă, cea mai importantă poveste pictată vreodată, la Muzeul Național de Artă al României

Anul filmelor de artă de la Muzeul Național de Artă al României a debutat în luna martie cu proiecția Tițian....

Proiecție Sărbătoarea Paștelui în Artă, cea mai importantă poveste pictată vreodată, la Muzeul Național de Artă al României
„Regele nu moare”, un album foto dedicat cuplului de actori Victor Rebengiuc și Mariana Mihuț
Teatru și film 15 Aprilie 2024, 13:15

„Regele nu moare”, un album foto dedicat cuplului de actori Victor Rebengiuc și Mariana Mihuț

Albumul foto „Regele nu moare” , dedicat actorilor Victor Rebengiuc și Mariana Mihuț , va fi lansat oficial...

„Regele nu moare”, un album foto dedicat cuplului de actori Victor Rebengiuc și Mariana Mihuț
"REVIZORUL", în premieră la TEATRUL MIC
Teatru și film 15 Aprilie 2024, 13:12

"REVIZORUL", în premieră la TEATRUL MIC

Teatrul Mic  anunță  premiera oficială a spectacolului „REVIZORUL”  de  Nikolai Gogol , regia...

"REVIZORUL", în premieră la TEATRUL MIC
Ascultă live

Ascultă live

17:00 - 18:00
GPS Cultural
Ascultă live Radio România Cultural
17:05 - 18:00
WEEKEND FAN
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
17:10 - 19:00
FERMIER ÎN ROMÂNIA
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
15:05 - 19:00
Sens unic
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța AM
Ascultă live Radio România Constanța AM
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru