Ascultă Radio România Cultural Live

CENTENARUL FILMULUI ROMÂNESC AJUNGE LA CÂMPINA cu filmul „AFERIM!”

04 Mai 2018, 11:16

Invitatul special al Caravanei pentru Câmpina: actorul Toma Cuzin

100 DE ANI, 100 de filme, 100 DE ORAȘE: în deschidere va fi proiectat Documentarul AGERPRES „România la 100 de ani”

Centenarul Filmului Românesc ajunge pe data de 12 mai 2018, la Câmpina, acolo unde, începând cu ora 18:00, la Casa de Cultură „Geo Bogza”, va rula filmul Aferim!, în regia lui Radu Jude. Invitatul special al evenimentului este actorul Toma Cuzin.

Andrei Giurgia (Managerul proiect România): „După Iași, unde a avut loc lansarea oficială, Centenarul Filmului Românesc pornește la drum și pe 12 mai face o primă oprire la Câmpina. Ne bucurăm că autoritățile locale din Câmpina au înțeles importanța acestui proiect și au acceptat fără nicio ezitare să trăim împreună Centenarul României prin film”.

DESPRE FILM

Aferim!, un film în alb-negru care redă perfect imaginea unei epoci apuse. Acțiunea se desfășoară în secolul al XIX-lea, în Țara Românească. Zapciul Costandin caută un rob care a fugit de la curtea unui boier. În această căutare, zapciul este ajutat  de fiul său adolescent, Ion.

Povestea nu se remarcă prin complexitate, ci prin faptul că este o caracterizare epică a culturii românești și a societății secolului al XIX-lea. Scenariul este conceput cu acuratețe istorică, iar dialogurile, maiestuos dominate de arhaisme, conțin replici în care s-a sintetizat înțelepciunea unui neam.

În drama istorică, ce durează 105 minute, îi vei putea urmări în acțiune pe Teodor Corban, Mihai Comanoiu, Cuzin Toma, Victor Rebengiuc, Luminița Gheorghiu, Șerban Pavlu, Gabriel Spahiu, Mihaela Sîrbu, Alexandru Bindea.

 

 DESPRE INVITAT

Toma Cuzin este născut la Sprâncenata, în județul Olt, crescut la Peștișani, în județul Gorj, actorul a practicat foarte multe meserii până a ajuns să devină om de film și de televiziune. A fost miner, dansator, agent imobiliar, bucătar, iar acum joacă pe scena Teatrului Mic din București și numele lui se regăsește în distribuția unor filme de succes.

Toma Cuzin a declarat că nu-și dorea imperios să devină actor, dar s-a prezentat la admitere la UNATC „din dragoste și pentru dragoste”, întrucât soția sa, cunoscută ca artist plastic, dorea să descopere din interior lumea teatrului și a filmului. Diversele meserii pe care le-a practicat înainte l-au ajutat în actorie. Timpul a dovedit că a fost ultima alegere profesională.

Rolul sclavului din lung-metrajul Aferim!, care a primit premiul pentru regie la Festivalul Internațional de Film de la Berlin, i-a sporit recunoașterea în lumea cinematografiei românești.

DOCUMENTARUL AGERPRES „ROMÂNIA LA 100 DE ANI”, PROIECTAT ÎN CADRUL EVENIMENTULUI DE LA CÂMPINA

Co-organizator al evenimentului - AGERPRES - va prezenta în deschiderea evenimentului, Documentarul dedicat Centenarului României: „România la 100 de ani”. Redacţia Video din cadrul Agenţiei Naţionale de presă AGERPRES prezintă în documentarul realizat cu ocazia Centenarului Marii Uniri de la 1918 cum a fost realizat acest deziderat al românilor.

Povestea pleacă de la contextul istoric internaţional, ajungând la trăirile oamenilor de rând, care şi-au dorit un singur lucru: o ţară în care există acelaşi grai, acelaşi port, aceeaşi simţire, fără graniţe.

Filmările au fost realizate pe teritoriul României, dar şi în Bucovina de Nord şi în Basarabia. Filonul istoric, cu date precise, este păstrat în documentar prin intervenţiile mai multor istorici, care preiau rolul naratorilor, iar latura dramatică, emoţională este pusă în scenă prin intermediul oamenilor care, prin mărturiile lor, evocă momentele trăite de străbunii lor sau chiar de ei.Documentarul "Marea Unire - România, la 100 de ani" este realizat de Mihuţ Năstăsache, Marilena Stănescu şi Sergiu Olteanu. Imaginea este semnată de Alfred Schupler, Sergiu Olteanu şi Andrei Cârlan. Reporteri au fost Marilena Stănescu, Mihuţ Năstăsache şi Camelia Moise. Grafica, sunetul şi montajul sunt semnate de Andrei Cârlan, asistent tehnic fiind Alex Vintilescu.

Intrarea la proiecție este gratuită, în limita locurilor disponibile.

 

DESPRE CÂMPINA

Datorită exploatării petrolului, Câmpina avea deja străzi pavate în 1900, iluminat public, apă curentă și cazino. Aici s-a ridicat prima schelă petrolieră din țară. În 1895, la Câmpina s-a construit rafinăria „Fabrica Nouă”, cea mai mare din Europa pe atunci.  Orașul era considerat Texas-ul României. Aflată în „poarta“ Văii Prahovei, Câmpina a avut o însemnătate deosebită şi înainte de exploatarea petrolului, fiind, încă din secolul al XIV-lea, o vamă importantă pe calea de comunicaţie dintre Transilvania şi Muntenia.

Începând cu 1836, când poetul Cezar Bolliac, găzduit de boierul progresist Ion Câmpineanu, descrie frumusețile locurilor acestea, prin Câmpina își vor perinda pașii nenumărate personalități culturale. Prin acestea se numără Dimitrie Bolintineanu, Ion Heliade Radulescu, Bogdan Petriceicu - Hașdeu, George Coșbuc, Constantin Istrati și Geo Bogza, scriitori care și-au legat viața și opera de aceste meleaguri.

DESPRE CENTENARUL FILMULUI ROMÂNESC

Inițiat de ARTIS și Asociația Obștească MIA, organizat de Primăria Municipiului Iași şi Ateneul din Iaşi, Centenarul Filmului Românesc a fost lansat anul acesta, pe 3 februarie, la Iași, orașul care a înregistrat momente importante din cadrul Marii Uniri a României.

Centenarul Filmului Românesc este un proiect desfășurat în cadrul programului Centenar al Primăriei Municipiului Iași (2017-2020).

 

Despre ARTIS (Iași)

Din dragoste pentru film și din pasiune pentru organizarea de evenimente, s-a conturat, în anul 2016, Asociația ARTIS. Echipa este alcătuită din membri alumni ai Asociației Studenților Jurnaliști (ASJ), împreună cu care organizează, de 9 ani, festivalul Serile Filmului Românesc.

Anul acesta, pentru a celebra împlinirea a 100 de ani de la Marea Unire, ARTIS a inițiat un nou proiect, produs și organizat de Primăria Municipiului Iași, în colaborare cu Asociația Obștească MIA: Centenarul Filmului Românesc. Co-organizator al proiectului este Agenția Națională de Presă AGERPRES.

Despre Asociația Obștească MIA (Chișinău)

            AO „MIA” este o asociație non-profit, creată cu scopul de a stimula producția independentă de film și TV, de a promova cultura audiovizuală și de a educa consumatorul prin intermediului imaginilor în mișcare.

Fondată in anul 2000,  „MIA” a realizat diverse proiecte – de la producții video, TV și film la campanii sociale de amploare, de la training-uri, seminare și instruiri la evenimente de impact național.

Un eveniment inițiat de: ARTIS și Asociația Obștească „MIA” (Protecția și Dezvoltarea Mediului  Audiovizual Informațional) din Chișinău

Organizat de: Primăria și Consiliului Local Câmpina, Casa de Cultură „Geo Bogza”

Co-organizator: Agenția Națională de Presă AGERPRES

Eveniment realizat cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Câmpina, prin intermediul Casei de Cultură „Geo Bogza”.

PARTENERI

În colaborare cu: Asociația Studenților Jurnaliști

Partener academic: Universitatea „Petre Andrei” din Iași

Partener: Dacin Sara

PARTENERI MEDIA

PARTENERI MEDIA

  • Partener media principal: AGERPRES
  • Frecvența de încredere: Radio România Cultural
  • Televiziunile Centenarului: Antena 3, TVR IAȘI
  • Parteneri media naționali: Europa FM, SMART FM, Cinefan, miscareaderezistenta.ro, România Liberă, AARC.ro, Filmsi.ro, movienews.ro, Cooperativa urbană, Flacăra, magazin istoric
  • Partener media regional: VIVA FM
  • Parteneri media locali: Viva FM Iași, Zile și Nopți Iași, Evenimentul Regional al Moldovei, Ziarul de Iași, Iași FUN, Radio Iași, Iași TV LIFE, Suplimentul de Cultură
  • Lobby blog: Cineamator, Cinemil, cefilmevad.ro, piratulcinefil.wordpress.com, filme-carti.ro, raluka-fă-teauzit.blogspot.com, semnebune.ro
  • Parteneri media Republica Moldova: Radio Chișinău, TVR Moldova, Diez.md
  • Monitorizat de: zelist.ro
  • Ne mișcă cei de la: ZigZag prin România

ON-LINE

Facebook: www.facebook.com/100filme.ro

Instagram: https://www.instagram.com/centenarulfilmului

Site: 100filme.ro

Hoţul din pendula, Conu Leonida (1880-2023) şi Hedwig and the Angry Inch la Teatrul Stela Popescu, în aprilie
Teatru și film 28 Martie 2024, 11:10

Hoţul din pendula, Conu Leonida (1880-2023) şi Hedwig and the Angry Inch la Teatrul Stela Popescu, în aprilie

Teatrul Stela Popescu revine în luna aprilie cu trei dintre titlurile sale de succes, panoramând diversitatea...

Hoţul din pendula, Conu Leonida (1880-2023) şi Hedwig and the Angry Inch la Teatrul Stela Popescu, în aprilie
Unul dintre cei mai apreciați actori români de teatru și film, Cristian Iacob este invitatul lui Sebastian Crăciun, duminică, 31 martie
Teatru și film 28 Martie 2024, 07:00

Unul dintre cei mai apreciați actori români de teatru și film, Cristian Iacob este invitatul lui Sebastian Crăciun, duminică, 31 martie

  Cristian Iacob , vine la Cult Top, însoțit de povești uimitoare, amintiri neprețuite, umor rafinat și propuneri...

Unul dintre cei mai apreciați actori români de teatru și film, Cristian Iacob este invitatul lui Sebastian Crăciun, duminică, 31 martie
Primul spectacol de dans imersiv la MINA
Teatru și film 27 Martie 2024, 12:39

Primul spectacol de dans imersiv la MINA

MINA, Museum of Immersive New Art , lansează în premieră pe 12 aprilie, spectacolul de dans imersiv [IN...

Primul spectacol de dans imersiv la MINA
900 de adolescenți sunt așteptați la Zilele Liceenilor (11-13 aprilie) de la OWR17
Teatru și film 27 Martie 2024, 09:42

900 de adolescenți sunt așteptați la Zilele Liceenilor (11-13 aprilie) de la OWR17

Festivalul Internațional de Film Documentar și Drepturile omului One World Romania  își extinde componenta...

900 de adolescenți sunt așteptați la Zilele Liceenilor (11-13 aprilie) de la OWR17
Mesajul Internațional pentru Ziua Mondială a Teatrului 2024 – 27 martie
Teatru și film 27 Martie 2024, 07:20

Mesajul Internațional pentru Ziua Mondială a Teatrului 2024 – 27 martie

Anual, o personalitate de talie mondială își împărtășește reflecțiile asupra temei Teatrului și Culturii Păcii.

Mesajul Internațional pentru Ziua Mondială a Teatrului 2024 – 27 martie
Filmul cu și despre Gen Z, VIS. VIAȚĂ,  în avanpremieră la One World Romania
Teatru și film 26 Martie 2024, 16:35

Filmul cu și despre Gen Z, VIS. VIAȚĂ, în avanpremieră la One World Romania

VIS.VIAȚĂ (Imaginary Youth) , lungmetrajul documentar de debut al regizoarei Ruxandra Gubernat , va avea avanpremiera...

Filmul cu și despre Gen Z, VIS. VIAȚĂ, în avanpremieră la One World Romania
Teatrul Masca organizează a șasea întâlnire din seria de dialoguri pe bune:  LA LIBER – discuții despre chestii despre care nu discutăm,  cu Alex Tocilescu
Teatru și film 26 Martie 2024, 16:18

Teatrul Masca organizează a șasea întâlnire din seria de dialoguri pe bune: LA LIBER – discuții despre chestii despre care nu discutăm, cu Alex Tocilescu

Joi, 28 martie, de la ora 19:00 , va avea loc la sediul Teatrului Masca (Bd. Uverturii, nr. 14) a șasea întâlnire...

Teatrul Masca organizează a șasea întâlnire din seria de dialoguri pe bune: LA LIBER – discuții despre chestii despre care nu discutăm, cu Alex Tocilescu
Înaltul Patronaj al Președintelui României  pentru Astra Film Festival și Astra Film Junior
Teatru și film 26 Martie 2024, 12:21

Înaltul Patronaj al Președintelui României pentru Astra Film Festival și Astra Film Junior

Festivalul Internațional Astra Film de la Sibiu se va afla, pentru al nouălea an, sub Înaltul Patronaj al Președintelui...

Înaltul Patronaj al Președintelui României pentru Astra Film Festival și Astra Film Junior
Ascultă live

Ascultă live

22:00 - 23:25
Teatrul Național Radiofonic
Ascultă live Radio România Cultural
22:00 - 22:10
Radiojurnal
Ascultă live Radio România Actualităţi
Acum live
Radio România Muzical
Ascultă live Radio România Muzical
Acum live
Radio România Internaţional 1
Ascultă live Radio România Internaţional 1
Acum live
Radio România Internaţional 2
Ascultă live Radio România Internaţional 2
Acum live
Radio România Internaţional 3
Ascultă live Radio România Internaţional 3
Acum live
Radio România 3net
Ascultă live Radio România 3net
22:00 - 23:00
Folcloria
Ascultă live Radio România Antena Satelor
Acum live
Radio Vacanța Fresh
Ascultă live Radio Vacanța Fresh
Acum live
Radio Vacanța Gold
Ascultă live Radio Vacanța Gold
Acum live
Radio Vacanța Nostalgia
Ascultă live Radio Vacanța Nostalgia
Acum live
Radio România București FM
Ascultă live Radio România București FM
21:00 - 23:00
Party Time by Dj Rux
Ascultă live Radio România Braşov FM
Acum live
Radio România Cluj
Ascultă live Radio România Cluj
Acum live
Radio România Constanța FM
Ascultă live Radio România Constanța FM
Acum live
Radio România Constanța AM
Ascultă live Radio România Constanța AM
Acum live
Radio România Oltenia Craiova
Ascultă live Radio România Oltenia Craiova
Acum live
Radio România Iași
Ascultă live Radio România Iași
Acum live
Radio România Reșița
Ascultă live Radio România Reșița
Acum live
Radio România Tg Mureș
Ascultă live Radio România Tg Mureș
Acum live
Radio România Timișoara FM
Ascultă live Radio România Timișoara FM
Acum live
Radio România Timișoara AM
Ascultă live Radio România Timișoara AM
Acum live
Radio România Arad FM
Ascultă live Radio România Arad FM
Acum live
Radio Chişinău
Ascultă live Radio Chişinău
Acum live
Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Ascultă live Radio România Tg Mureș în limba maghiară
Acum live
Radio România Cluj în limba maghiară
Ascultă live Radio România Cluj în limba maghiară
Acum live
Radio eTeatru
Ascultă live Radio eTeatru