Primul nevăzător din România, licenţiat în informatică
19 octombrie 2018
Educația și formarea profesională a tinerilor în contextul crizei forței de muncă
22 octombrie 2018

“Ca nevăzător, fără şcoală, nu ai nicio şansă”- interviu cu Radu Vasile, primul nevăzător din România, licenţiat în informatică

Sursa foto – pagina de facebook – Radu Vasile

Conform datelor publicate de Asociaţia Nevăzătorilor din România, aproximativ 100.000 de persoane cu deficienţă vizuală învaţă, trăiesc şi lucrează în ţara noastră. Acestea reprezintă circa 8 (opt) procente din numărul persoanelor cu dizabilităţi.

Radu Vasile este primul nevăzător din România, licenţiat în informatică, unul din cetăţenii care a fost motivat să reuşească în viaţă. De asemenea este primul nevăzător acceptat să susţină o teză de doctorat în matematică. Radu Vasile este antreprenor în Constanţa dar şi formator. Lucrează în sistem de voluntariat cu copiii de la şcolile gimnaziale obişnuite cărora le predă noţiuni de informatică, le povesteşte despre parcursul său personal şi professional, îi ajută să înţeleagă mai bine o lume care doar se aude.

După un parcurs şcolar spectaculos, matematicianul Radu Vasile înţelege starea educaţiei naţionale ca pe-un domeniu în care trebuie investit şi lucrat temeinic:

“Credinţa mea este ca o persoană cu dizabilităţi este mult mai motivată să înveţe pentru că aceea este singura ei şansă. Dacă în momentul în care nu înveţi poţi face o muncă fără pregătire, ca nevăzător, fără şcoală, nu ai nicio şansă. (…) In al doilea rând îţi lipsesc distracţiile(…). Activitatea ta se îndreaptă către alte interese: majoritatea nevăzătorilor citesc, ascultă teatru radiofonic, au activităţi legate de partea de cultură(…). Ȋn ceea ce priveşte analfabetismul funcţional, (…) personal lucrez la un proiect în domeniul educaţiei, bazat pe date şi tare mi-e teamă că procentul se duce undeva la 50%. Tot acest învăţământ din IT şi matematică se datorează unor modele construite prin 1971 şi care-au fost puse în practică. Cred că va trebui făcut aşa şi pentru alte domenii.”

Interviul integral pe care l-a acordat Radu Vasile emisiunii IClasa de vineri, 19 octombrie 2018, îl puteţi asculta mai jos.

Mirela Nicolae

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *