AUDIO Despre documentele medicale de care au nevoie parintii la inceputul fiecarui an scolar
5 septembrie 2018
GEORGE GÎLEA preia matinalul Espresso. De luni, 10 septembrie
7 septembrie 2018

Născut în România – Palatul Brâncovenesc de la Potlogi

Palatul Brâncovenesc de la Potlogi

”Aceste case din temelia lor sunt înălțate de luminatul domn Io Constantin Basarab Voevod fiului său Constantin Brâncoveanul, începându-le și sfârșindu-le la leat 7206 (1698) și la al zecelea an al domniei sale”

 

Cuvintele acestea sunt scrise cu litere chirilice, în piatră, la intrarea în Palatul de la Potlogi, primul dintre cele patru palate pe care Constantin Brâncoveanu le-a ctitorit pentru cei patru fii ai săi. Au urmat Palatul de la Mogoșoaia (1702), construit pentru Ștefan, Palatul de la Doicești – lângă Târgoviște, pentru Mateiaș (finalizat în 1706), iar în 1712 Constantin Brâncoveanu termina Palatul de la Obilești (în prezent localitatea Siliștea din județul Călărași), pentru fiul său Radu. 

Palatul de la Potlogi și Palatul de la Mogoșoaia sunt singurele care mai există în zilele noastre.

In 1714, dupa ce domnitorul a fost decapitat, turcii au devastat Palatul de la Potlogi, în căutarea averilor lui Constantin Brâncoveanu, căruia la Constantinopol i se spunea ”prințul aurului” (Altan Bey).

Pentru următorii 250 de ani, Palatul de la Potlogi a fost lăsat în ruină.

Restaurarea începută în anii comunismului a fost finalizată abia în anul 2015, prin accesarea unor fonduri europene.

Ansamblul de la Potlogi cuprinde astăzi Palatul restaurat (format din pivniță, parter și etaj) și Grădinile, alături de câteva anexe, reconstruite de la temelie: Casa slujitorilor, Cuhnia Domnească (bucătăria) și Droșcăria (atelierul unde erau reparate trăsurile).

Se află în județul Dâmbovița, la o distanță de aproximativ 50 de kilometri de București, cu acces din autostrada spre Pitești. Din punct de vedere administrativ, aparține de Complexul Național Muzeal „Curtea Domnească” din Târgoviște. 

Vizita noastră la Palatul de la Potlogi este ghidată de Irina Cârstina, muzeograf în cadrul Complexului Naţional Muzeal „Curtea Domnească” din Târgovişte, care ne dezvăluie povestea primului palat construit de Constantin Brâncoveanu, dar și ”odiseea” restaurării acestuia.

Realizator Dana Pitrop

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *