Expoziția de fotografie Berlin Brigade, semnată de antropologul american Mike Terry
9 noiembrie 2018
Ultima săptămână a Festivalului SoNoRo XIII în București
9 noiembrie 2018

Am avut o viaţă frumoasă, plină, împlinită de realizări! Interviu cu soprana LUCIA ROIC

Am avut şansa, prin cele două meserii practicate cu pasiune, să fac ceea ce îmi place.

Dacă postura de madrigalistă mi-a oferit educaţia muzicală şi scenele de pe trei continente, cea de radiofonist mi-a adus posibilitatea de a întâlni oameni fascinanţi, vârfuri ale artei, cu destine unice şi cu vieţi de poveste. Crâmpeie din aceste poveşti mi-au fost mărturisite în sute de interviuri (în direct sau înregistrate) ce s-au transformat în emisiuni sau au rămas în starea lor originară.

Aşa cum este şi cazul interviului cu soprana LUCIA ROIC – intermediat de un bun prieten, dr. Stephan Poen. Dna Roic este, la ora actuală, singurul artist liric membru fondator al Teatrului Naţional de Operetă din Bucureşti, ce poartă numele marelui muzician Ion Dacian.

Aşadar, la jumătatea lui octombrie am înregistrat următorul dialog; dna Roic se afla la Frankfurt, în Germania.

INTERVIU LUCIA ROIC

Lucia Roic: Am  avut o viaţă frumoasă, plină, împlinită de realizări; sigur, şi cu momente mai grele…dar sunt fericită că am ajuns să trăiesc 92 de ani (ceea ce n-aş fi crezut niciodată) şi să gust şi acum activităţi culturale, la care iau parte datorită fiului meu.

Este, după părerea mea, foarte important ca un „civil” (cum spuneam noi) să trăiască şi să guste arta şi cultura muzicală prin intremediul Radioului. Cred că Radioul românesc este foarte prezent şi acum în viaţa de toate zilele a unui cetăţean român.  Nu ştiu…sunt deja de atâţia ani (patruzeci de ani) plecată, în România nu am mai fost de foarte mulţi ani aşa că nu mai am o legătură directă cu toată activitatea culturală. Însă din ceea ce  mai spun puţinii prieteni care mai sunt în România, Radiodifuziunea trăieşte totuşi o schimbare mult în bine, din punct de vedere cultural. 

Interviu realizat în 18 octombrie 2018

Sorina Goia

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *