Continuități
20 decembrie 2018
Lumea văzută de sus
3 ianuarie 2019

Pasiunea sa, pictura

Pictorul Ervant Nicogosian  s-a născut în 1928, la Odessa și a murit în anul 2014 la București. Viața grea dusă de viitorul artist pe vremea adolescenței, în gulag, și-a pus categoric amprenta asupra operei sale. Între 1941 și 1948 a fost deportat cu familia în lagărele de la Oranke, Aktiubinsk și Karaganda, ca să menționăm aici, doar câteva dintre locurile în care Ervant Nicogosian a fost obligat să supraviețuiască. Viața dintre ziduri, de acolo- l-a marcat pe pictor. Zidurile și ferestrele au devenit leitmotive ale compozițiilor sale picturale. 

După cei 7 ani petrecuți în Gulag, familia a fost repatriată în 1948. În anul 1954 Ervant Nicogosian a absolvit cursurile Institutului de arte plastice „Nicolae Grigorescu”, Secţia Pictură, avându-l ca profesor pe maestrul Camil Ressu. Din același an, 1954 pictorul Ervant Nicogosian a devenit membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România. Din acea vreme și până la momentul morții, Ervant Nicogosian a rămas fidel picturii pe care a iubit-o deci, întreaga sa viață.

Urmărind clipul dedicat celei mai recente expoziții omagiale Ervant Nicogosian îi veți putea asculta pe: Madeleine Karakasian- jurnalistă, Alina Frunză -nepoata artistului, medic psihiatru, dr. în medicină și nu în ultimul rând, E.S. Ambasadorul Republicii Armenia la București, dl. Sergey Minasyan.

Realizator Roxana Păsculescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *